Acasă Sanatate Adevarul despre cum sunt crescute ROSIILE in SERELE din Romania! Cu totii...

Adevarul despre cum sunt crescute ROSIILE in SERELE din Romania! Cu totii le cumparam apoi!

V-ati intrebat vreodata cum cresc rosiile in sere si cat de sanatoase sunt ele? 

Au forme aproape perfecte, sunt de un roşu aprins şi miros ca odinioară. Roşiile produse în sera familiei Ianţoc din comuna Nicolae Bălcescu judeţul Constanţa nu cresc însă în  pământ şi nici nu sunt udate cu furtunul, scrie ECONOMICA.net.

Rădăcinile lor stau însă bine înfipte în saltele de vată minerală şi sunt irigate prin picurare, conform unor calcule exacte care ţin cont de parametrii precum umiditate sau luminozitate. Sunt câte două plante într-o saltea de 1 cm, fiecare având  câteva 2 vârfuri, adică patru plante într-un pătrat alb. Producţia ţine 11 luni din 12 şi se fac în jur de 400 de tone de roşii pe o suprafaţă de sub 1 hectar (8.640 de mp).

“Producţia depinde foarte mult de umiditate. De asemenea, iarna producem mai puţin datorită luminii, dar vara recoltăm câte un etaj pe săptămână. Cel mai convenabil este să începem un ciclu la final de decembrie pentru a avea roşii în martie. Este o seră dotadă cu echipamente de ultimă generaţie de tip spaniol, cu folie gonflabilă şi ecran termic pe care îl folosim iarna pentru a menţine căldura “, a declarat Andrei Ianţoc, unul dintre proprietarii serei, fost fotbalist la echipa Portul Constanţa.


Citeste si:

Cele mai simple TRUCURI pentru a alege rosiile cu gust la piata!

Stresul si alimentatia


Potrivit acestuia, au plantat primele roşii în decembrie anul tercut şi au avut prima producţie, în jur de 100 de kilograme, pe 12-15 martie anul acesta. La 1 aprilie, au început să culeagă din nou- în jur de 1 tonă. Răsadurile le cumpără din Grecia pentru că “nu există seră de răsaduri în România”, protecţia împotriva dăunătorilor se face biologic, cu prădători, iar polenizarea cu bondari. De asemenea, energia termică necesară pe timpul iernii se realizează cu ajutorul a doua centrale pe biomasă ce funcţionează cu  pelete de coajă de floarea soarelui. Sera mai include un computer central de proces şi o staţie meteo, dar şi o instalaţie de fertilizare cu CO2.

Cât este de sănătos? “În pământ poţi găsi tot felul de boli despre care nu ştii că sunt acolo. În saltea totul este supra-controlat, de la cantitatea de apă la mineralele pe care le introducem. Este mult mai sănătos aşa”, susţine Ianţoc.

 

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentCat de jegosi sunt CU ADEVARAT banii! Vezi aici cate bacterii si cati virusi exista pe bancnote!
Articolul următorVIRALUL ZILEI: Mesajul disperat al unor patroni in fata unui control ANAF!