Acasă International Americanii isi aleg presedintele. A doua dezbatere electorala: Obama l-a invins pe...

Americanii isi aleg presedintele. A doua dezbatere electorala: Obama l-a invins pe Romney

Barack Obama şi Mitt Romney au venit pentru a doua oara in ringul dezbaterilor. De data aceasta, castigator a fost declarat presedintele in functie.

 

Un sondaj prezentat de CNN arata ca 46% dintre cei chestionati au declarat că Obama s-a descurcat mai bine in timpul dezbaterii, in timp ce 36% dintre respondeti l-au apreciat mai mult pe Romney. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 4,5%.

Dezbaterea de aseara ne-a adus in fata un Obama mult mai hotarat sa lupte. El si-a aparat cu putere bilanţul şi l-a criticat pe Romney pentru schimbarea poziţiilor adoptate, în cursul celor 90 de minute ale dezbaterii, argumentând că politicile rivalului său republican i-ar favoriza pe cei bogaţi, în cazul în care acesta va fi ales preşedinte.

Ca in orice cursa electorala, cei doi adversari au utilizat orice instrument pe care l-au avut la indemana pentru a scoate in evidenta calitatile pe care le detin. Candidatii la functia suprema in SUA au dezbatut probleme legate de buget şi impozite, de politica energetică, imigraţie, Libia sau atitudinea faţă de China.

Mizand pe voturile celor multi, incă de la început, Obama l-a acuzat pe fostul guvernator de Massachusetts că nu vrea să îi favorizeze decât pe cei bogaţi.

Guvernatorul Romney susţine că are un program în cinci puncte, nu are un program în cinci puncte, programul său are un punct: să se asigure că cei mai înstăriţi vor putea să joace după reguli diferite„, a afirmat el, descriind o „afacere nu prea clară” pentru clasa de mijloc.

La capitolul politica energetica, Obama a iesit din nou la atac si l-a acuzat pe adversarul sau ca vrea să lase companiile petroliere „să scrie politica energetică” a Statelor Unite.

Libia a fost subiectul fierbinte al dezbaterii de aseara, avand in vedere ca, pe 11 septembrie anul aceasta, ambasadorul american in aceasta tara a fost ucis intr-un atac la Benghazi. Romney a profitat de această ocazie pentru a încerca să-l prezinte pe preşedinte drept slab în materie de politică externă, asigurând că strategia lui Obama în Orientul Mijlociu „se sparge în bucăţi sub ochii noştri”.”Nu puteţi transforma securitatea naţională în probleme politice„, a afirmat Obama, privindu-l intens şi denunţând acuzaţii „insultătoare” pentru modul de gestionare a cazului libian.

Incercand sa revina in prima linie, republicanul a adus in discutie bilanţul nefericit al preşedintelui în materie economică şi l-a acuzat pe Obama că vrea să conducă Statele Unite pe „drumul Greciei”, din cauza creşterii datoriei publice.

Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus că (…) va reduce la jumătate deficitul, în loc de aceasta, el l-a dublat. Am trecut de la o datorie de 10.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 miliarde de dolari„, a declarat Romney.

Dezbaterea dintre cei doi a durat 90 de minute.Evenimentul a avut loc la Universitatea Hofstra din Hempstead (statul New York). Preşedintele democrat în exerciţiu şi fostul guvernator au fost obligati sa raspunda unor intrebari venite din partea unor alegatori indecisi.

Prima confruntare dinte Obama si Romney, organizata pe 3 octombrie in Denver (Colorado), s-a incheiat cu victoria republicanului. Ca urmare a acestei dezbateri, presedintele in functie a inregistrat scaderi importante in sondajele de opinie realizate ulterior.

Obama îşi păstrează în continuare avansul în unele state-cheie indispensabile lui Romney, dar o nouă înfrângere aseara ar fi putut fi dificil de depăşit. O ultima dezbatere este prevăzută în Florida, luni. Miercuri, Obama şi Romney vor pleca imediat în campanie, primul în Iowa (centru) şi Ohio (nord), iar al doilea în Virginia (est).Ieri Gallup a dat publicitatii rezultatele unei anchete pe o saptamana care ii acorda şapte puncte avans lui Romney în rândul alegătorilor indecişi.

 

 

 

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentObreja, aproape de K.O. la Federatia Romana de Box
Articolul următorRetailul ignora criza si investeste. Kaufland si Mega Image deschid noi magazine