11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalAmericanii si-au ales presedintele. Barack Obama ramane la Casa Alba inca patru...

Americanii si-au ales presedintele. Barack Obama ramane la Casa Alba inca patru ani

in:

Stiri pe acelasi subiect

Presa de peste Ocean a anuntat ca Barack Obama ramane presedintele Americii, el castigand alegerile cu voturile a 303 electori. Adversarul sau, republicanul Mitt Romney, a primit girul doar din partea a 206 electori.

Astfel, dupa o campanie de cateva luni, in care cei doi candidati au incercat sa-si convinga electoratul sa-i voteze, aproximativ 200 de milioane de americani s-au pronuntat ieri, iar majoritatea a decis ca America va continua cu Obama. Este pentru a doua oară, după Bill Clinton în anii ’90, când un democrat obţine al doilea mandat la Casa Albă după la al Doilea Război Mondial.

Imediat dupa ce presa americana a anuntat victoria lui Obama, acesta a postat pe Twitter un mesaj de multumire: “”Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc”.

Acest mesaj a devenit cel mai popular de pe Twitter, fiind raspandit intr-un timp record de milioane de sustinatori ai proaspatului presedinde reales.

Ce a spus Mitt Romney dupa aflarea rezultatelor?

Dupa aflarea rezultatelor, marele invins, republicanul Mitt Romney, a iesit in fata sustinatorilor sai pentru a le multumi pentru sprijinul acordat in campania electorala. Romney a multumit celor care au fost pas cu pas alaturi de el, a multumit sotiei sale, partenerului sau si candidat pentru functia de vicepreşedinte, dar si tuturor voluntarilor care s-au dedicat acestei campanii. „Aceste alegeri s-au încheiat, dar principiile noastre raman. Cred in refacerea economiei noastre. Am dat tot ce am avut pentru aceasta campanie. Imi doresc foarte mult sa fi reusit sa va implinesc sperantele, insa natiunea a ales un alt lider pe care trebuie sa il felicitam„, a declarat Mitt Romney.

Donald Trump face “ revolutie” pe Twitter

Victoria lui Obama a starnit reactii furtunoase din partea miliardarului Donald Trump, care si-a exprimat profunda dezamagire fata de rezultatele alegerilor din SUA. El a postat pe Twitter mai multe mesaje in care si-a exprimat nemultumirea:” Trebuie sa avem o revolutie in aceasta tara. Obama a pierdut votul popular, dar a castigat alegerile!”

Obama, primul presedinte de culoare al SUA

Barak Obama este al 44-lea presedinte al Statelor unite si primul afroamerican care ajunge la carma celei mai importante puteri mondiale, la 150 de ani de la abolirea sclaviei si la o jumatate de secol de la adoptarea legislatiei privind drepturile civice.Ales in 2008 pe baza unor sloganuri ca „speranta” si „schimbare”, Obama, in varsta de 51 de ani, a reusit sa convinga americanii ca poate, mai bine decat adversarul sau Mitt Romney, sa conduca SUA pe calea relansarii economice in pofida celor patru ani de criza din care tara isi revine cu dificultate.

Dupa 1945, un singur democrat a fost ales de doua ori la conducerea Statelor Unite, si anume Bill Clinton, intr-o situatie economică mult mai buna decat cea actuala, marcata de un nivel al somajului de 7,9 la suta. Niciun presedinte american nu a fost ales pana in prezent atunci cand rata somajului depasea 7,2 la suta.Obama este prezentat de cei care au intrat in contact cu el ca fiind un presedinte rezervat, cerebral, dar si foarte competitiv.

La Convenţia democrata de la Boston, in 2004, care il investeste pe John Kerry sa lupte impotriva lui George W. Bush, si-a facut aparitia pe scena politica nationala din America Barack Hussein Obama. Este fiul unui kenyan si al unei americance si s-a nascut in 1961 in Hawaii, dar si-a petrecut o mare parte din copilarie in Indonezia. De la prima sa aparitie publica a reusit sa seduca publicul datorita modului in care abordeaza politica.

La inceputul anului 2005, el accede in Senatul de la Washington. Charisma si elocventa de care da dovada in transforma in favoritul mass-media.Patru ani mai tarziu, dupa o traiectorie furtunoasa care varful politicii din SUA, in cursul careia o invinge pe Hillary Clinton in alegerile primare democrate pentru ca apoi sa triumfe in fata veteranului republican John McCain in alegerile prezidenţiale, el devine succesorul lui Bush si se instalează, la varsta de 47 de ani, la Casa Alba.

Dar exercitiul puterii este de foarte multe ori frustrant pentru acest avocat si profesor de drept constitutional care a studiat la Harvard, mai ales dupa ce republicanii au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor, la sfarsitul lui 2010. Desi devine primul presedinte american care sustine casatoria intre persoane de acelasi sex, nu reuseste sa impuna reforme importante pe care le avea in proiect, este vorba despre imigratie si tranzactia catre energie verde.

Ultimele stiri