La Ministerul Mediului a fost convocat un comitet de urgenta, la ora 17.00, in urma incendiului de la Cernobil, pentru a discuta eventualele masuri care ar trebui adoptate, in cazul in care nivelul de radiatii va depasi limitele normale. Autoritatile ucrainene sunt in alerta.

incendiu„Din analiza datelor furnizate de specialisti rezulta ca fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul Romaniei in urmatoarele 72 de ore. Ministerul monitorizeaza prin intermediul Agentiei pentru Protectia Mediului nivelul de radioactivitate (…) potrivit autoritatilor ucrainene, nivelul este de cinci ori mai mic decat limitele admise. Am dispus in cadrul Comitetului de Supraveghere atenta monitorizare a nivelului de radioactivitate si in urmatoarele zile. Va informez ca, potrivit informatiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, in zona centralei de la Cernobil, precum si in zona Kievului nu au fost depasite nivelul maxim admisibil pentru radiatiile radioactive si ca incendiul raspandit, pe o suprafata de 320 de ha, a fost localizat si stopat de autoritatile ucrainene”, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Potrivit departamentului pentru situatii de urgenta, 300 de pompieri, 34 de autospeciale, un elicopter si trei avioane-cisterna sunt utilizate in lupta cu flacarile. Marea temere a autoritatilor ucrainene este ca vegetatia din zona de excludere de la Cernobil ar putea emana, odata parjolita, particule radioactive.

Premierul ucrainean, Arsenii Iateniuk, a tinut sa linisteasca populatia si a transmis ca focarul este sub control si ca nivelul de radiatii este normal.

Sursa: realitatea.net