34.8 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăACTUALITATECulturaAstazi este o ZI SFANTA pentru toti crestin-ortodocsii! Vezi ce spune Bibilia...

Astazi este o ZI SFANTA pentru toti crestin-ortodocsii! Vezi ce spune Bibilia ca trebuie sa faci astazi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creştinii postînd 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria.

Citeste si:

Treci printr-o perioada mai grea? Rosteste aceasta rugaciune, speciala pentru postul Adormirii Maicii Domnului!

O singura rugaciune am: Doamne, sa nu ma lasi niciodata sa fiu multumit cu mine insumi – Lucian Blaga


După rânduiala din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mânacăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegăm numai la untdelemn şi la vin şi mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmplă miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin şi la peste. Şi dacă se va întâmplă pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm peste.

Marţi şi joi nu mâncăm peşte ci numai untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peşte.

În Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte sâmbătă şi duminică

Biserica a rânduit că în fiecare sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la peşte, potrivit crestinortodox.ro.

Ultimele stiri