Din ce în ce mai mulţi refugiaţi sirieni se întorc în zonele de război de unde au fugit din cauză că nu pot supravieţui în ţările gazdă din jur, după tăierea ajutoarelor, pentru că nu-şi pot permite să plătească traficanţii care să-i aducă în Europa sau pentru că, pur şi simplu le e dor de casă, notează Associated Press.
Întoarcerile în ţara natală, împreună cu o creştere a migraţiei către Europa semnalează faptul că în ţările-gazdă din jurul celor cuprinse de război condiţiile au devenit intolerabile, mărturisesc refugiaţii, dar şi lucrătorii umanitari.
„N-am mai primit niciun ajutor“, spune Adnan, 47 de ani, care aşteaptă într-o tabără de refugiaţi din Zaatari, din nordul Iordaniei, să-şi înscrie familia pentru un drum de întoarcere cu autobuzul, la graniţa siriană.
Peste patru milioane de sirieni au fugit de conflictele din ţară. Cei mai mulţi s-au stabilit în Turcia, Liban şi Iordania, mulţi trăind în zonele urbane. Fiindu-le interzis să lucreze legal, ei depind de ajutoarele de la stat şi de slujbele la negru.
Citeste si:
Recentele tăieri de buget în cazul fundaţiilor şi subfinanţate, în special din cadrul Programului Alimentar Mondial, au fost devastatoare.
În Iordania, peste jumătate de milion de refugiaţi din mediul urban au fost loviţi cel mai dur de aceste tăieri de ajutoare. Aproximativ 100.000 de refugiaţi care trăiesc în tabere speciale nu au fost afectaţi de tăierile bugetare.