11.9 C
București
vineri, mai 17, 2024
AcasăACTUALITATEAustria cade in HAOS dupa ce a blocat Romania in Schengen: Comunistii...

Austria cade in HAOS dupa ce a blocat Romania in Schengen: Comunistii se intorc in Parlament dupa 80 de ani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Șoc pe scena politică din Austria. Comuniștii intră în parlamentul regional pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial, după alegerile de duminică. Cancelarul Nehammer recunoaște eșecul, în ciuda victoriei popularilor în Salzburg.

Încercarea popularilor de a opri avansul celor de extrema dreaptă a eșuat la Salzburg. Partidul Popular – ÖVP a suferit o înfrângere amară duminică. Câștiguri puternice înregistrează un partid muncitoresc – partidul comunist, nu pentru SPÖ, ci pentru KPÖ. Popularii au scăzut cu șapte procente la 30,4 la sută, FPÖ are un plus de șapte procente, s-a apropiat de ÖVP cu 25,9 la sută. SPÖ și Verzii au pierdut voturi, scrie presa din Austria.

Cancelarul austriac Karl Nehammer recunoaște minieșecul alegerilor din Salzburg. Nehammer a declarat în fața celro de la Partidul Popular că rezultatul alegerilor pentru ÖVP de la Salzburg a fost „o victorie cu un minus”.

„Totuși ÖVP din Salzburg are acum libertatea de a alege pentru a forma cea mai bună coaliție pentru țară”, a mai spus Nehammer, potrivit salzburg.orf.at.

Partidul Comunist din Austria (KPÖ) obține în urma alegerilor regionale din Salzburg, de duminică, 11,2%, conform estimărilor oficiale, și intră în parlamentul local pentru prima dată după anul 1945.

Ascensiunea comuniștilor austrieci este fulminantă, după ce în urmă cu cinci ani, la alegerile din 2018, partidul a obținut doar 0,4% din voturi, ptorivit analizei G4Media.ro. În afară de votul de duminică, cel mai bun scor electoral, după Al Doilea Război Mondial a fost înregistrat de comuniștii austrieci în 1945, atunci când au obținut în Salzburg 3,8%.

KPÖ a ajuns pe locul al doilea după ÖVP, cu 21,5% la alegerile de duminică. ÖVP este estimat cu 24,8 la sută din voturi. FPÖ a ocupat locul al treilea cu 18,7 la sută, SPÖ – 16,6 la sută, Verzii – 12,2 la sută. Și în orașul Salzburg, NEOS (liberali) nu a intrat în parlament, având sub limita de cinci procente, cu 4,6 la sută.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version