Acasă ACTUALITATE Avertisment de ultima ora din partea meteorologilor: Un nor RADIOACTIV de la...

Avertisment de ultima ora din partea meteorologilor: Un nor RADIOACTIV de la Cernobal poate ajunge in Romania!

Specialistii ne pun in garda ca norul radioactiv poate ajunge in Romania, insa nu ar trebui sa ne panicam.

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că un nor poluant ce s-ar putea forma deasupra centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea îndrepta spre România, informeaza realitatea.net.

Meteorologii spun însă că, deoarece deplasarea ar fi lentă, norul nu ar pătrunde deasupra României.

 „În intervalul 02 iulie ora 12- 03 iulie ora 06, circulaţia aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României). În cursul zilei de mâine, 03 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar formă în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României”, anunță ANM.

Nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, joi dimineata acesta ajungand la o valoare de peste 10 ori nivelul normal.


Citeste si:

Apa de la robinet este contaminata cu substante radioactive! Guvernul ia masuri!

Arde padurea RADIOACTIVA de langa Cernobal! Fumul TOXIC poate ajunge in Romania!

Nivel NEOBISNUIT DE MARE de radiatii LA GRANITA Romaniei! Autoritatile sunt in ALERTA!


Russia Today relateaza ca aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv cesium-137.

Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru ca se acumuleaza in organism si poate duce la boli precum leucemia, scrie ziare.com. Autoritatile ucrainene nu au facut, insa, vreo referire la eventuale pericole pentru sanatate pentru cei care locuiesc in zona, mentionand ca toti ceilalti indicatori monitorizati sunt in limite normale.

Potrivit autoritatilor ucrainene, un incendiu s-a intins pe o suprafata de circa 130 de hectare, marti. Flacarile sunt sub control in prezent, chiar daca focul nu a fost stins in totalitate. La fata locului s-au deplasat 117 pompieri si 24 de masini de interventie.

„Cel mai rau scenariu – si cel mai probabil – este ca particule de plutoniu si uraniu sa fie re-suspendate si va fi o crestere a riscului de cancer in zonele invecinate”, a explicat Cristopher Busby, secretarul stiintific al Comisiei Europene pe riscurile radiatiilor.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentNivel NEOBISNUIT DE MARE de radiatii LA GRANITA Romaniei! Autoritatile sunt in ALERTA!
Articolul următorNu mai are bani pentru spitalizare! Gabriel Cotabita este nevoit sa ia o decizie grea!