Fostul director SRI, Eduard Hellvig, reia intr-o postare o idee dintr-o luare de pozitie mai veche privind perceptiile romanilor cu privire la evolutia societatii. Acum Hellvig il citeaza pe rectorul Ubb, Daniel David care reitereaza ideea ca romanii au evoluat foarte repede in cei 30 de ani de capitalism si au un scor foarte apropiat de cel al americanilor.
”In cea mai recenta cercetare asupra psihologiei romanilor, Daniel David, rectorul @UBB, ne arata ca, in ultimii opt ani, setarile mentale ale natiunii noastre s-au schimbat pe alocuri dramatic. In drumul spre occidentalizare, Romania se schimba cu foarte mare viteza, lasand institutiile cu inertia inerenta sa se intrebe care este calea si ce este de facut.
Un serviciu public pragmatic inseamna intelegerea acestei realitati. Institutiile sunt mai importante decat conducatorii lor”, arata Eduard Hellvig.
Potrivit cercetarii rectorului UBB, Daniel David, ”chiar cu „frana trasa”, am aratat (4*) ca Romania se modernizeaza, iar modernizarea este legata mai ales (fara a fi un factor exclusiv) de intrarea in scena sociala a generatiilor Y (cei nascuti intre 1981-1996) si Z (cei nascuti intre 1997-2012).
Recent (octombrie 2023) au aparut insa doua schimbari majore in profilul psihocultural al Romaniei (si al SUA – desi asta nu face obiectul acestui comentariu), asa cum apare acesta in modelul psihologului olandez Hofstede (4*). Astfel (vezi Figura 2, individual si in comparatie cu Figura 1):
Scorul de „Autonomie a individului” a crescut de la 30 la 42, ceea ce ne apropie de pragul de 50, care ar semnifica schimbarea profilului psihocultural de la o societate colectivista (care constituie grupurile sociale in logica unei familii extinse, iar individul trebuie sa serveasca in primul rand grupul, in fata nevoilor sale de dezvoltare/emancipare), la una a indivizilor autonomi (care constituie grupul social pe baza de valori comune si unde grupul sustine in primul rand dezvoltarea/emanciparea individului). Asadar, avem o schimbare cantitativa, care, desi nu duce (inca) la o schimbare calitativa majora, forteaza toate institutiile nationale construite dominant in logica individului colectivist la schimbare. De aici putem intelege slabiciunea si confuzia unor institutii ale tarii, in toate domeniile, care sunt in faza destructurarii vechilor practici colectiviste, dar care inca nu au asimilat pe scara larga noile practici ale indivizilor autonomi. Suntem asadar in faza de reconstructie a institutiilor si este important sa le facem bine, intelegand lumea in care traim.
Scorul de „Orientare psihoculturala” a scazut de la 52 la 36. Aceasta este atat o schimbare cantitativa, cat si una calitativa. Scorul de 52 arata ca Romania avea o tendinta de a se orientata pe termen lung, si anume de a investi in educatie in prezent (chiar cu unele sacrificii), pentru a face fata bine provocarilor din prezent si viitor. Scorul de 36 arata ca Romania a devenit o cultura care se orienteaza tot mai mult pe legatura cu trecutul, care devine tot mai idealizat si normativ, iar in prezent favorizam beneficiile care vin rapid si usor, reducand rolul educatiei in succesul social pe termen lung si vazand provocarile pe termen lung ca pericole, nu ca oportunitati. In unele segmente (ex. beneficiu obtinut rapid si usor) acesta este un fenomen natural asociat celui de tranzitie spre emancipare, dar, odata emancipati (sau chiar in paralel cu acest proces), rolul educatiei va trebui restabilit, ca o modalitate a societatii de a obtine beneficii si de a face fata provocarilor (si) pe termen lung”, arata rectorul UBB, Daniel David. Vezi articolul integral aici.
De ce anticipam ca nu este buna “pietrificarea in functie”?
— Eduard Hellvig (@Eduard_Hellvig) November 30, 2023
In cea mai recenta cercetare asupra psihologiei romanilor, Daniel David, rectorul @UBB, ne arata ca, in ultimii opt ani, setarile mentale ale natiunii noastre s-au schimbat pe alocuri dramatic. In drumul spre…