Acasă Stirea zilei Bacalaureatul profesional nu schimba programa scolara

Bacalaureatul profesional nu schimba programa scolara

33

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că adoptarea proiectului de lege care prevede introducerea bacalaureatului profesional nu va schimba conţinutul programei şcolare pe care au parcurs-o elevii în timpul liceului şi nici modul de susţinere al examenului de bacalaureat naţional.

Andronescu a spus că susţinerea bacalaureatului profesional va intra în vigoare în anul şcolar 2012-2013 în cazul în care va fi adoptat de Senat, care este camera legislativă decizională.

”Amendamentele pe care comisia le-a acceptat pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care gestionează examenul de bacalaureat nu schimbă bacalaureatul aşa cum a fost el susţinut din 2009 încoace. În 2009, 2010, 2011, bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar 2012-2013. Adaugă în plus diploma de bacalaureat şi examenul de bacalaureat profesional pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Am făcut acest lucru pentru că, de regulă, angajatorii, în momentul în care tânărul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine să se angajeze, îi reproşează că nu a luat nici diploma de bacalaureat. Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate a liceului şi le atestă competenţele. În plus prin conţinut această formă de bacalaureat, bacalaureatul profesional adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu”, a explicat ministrul.

Potrivit demnitarului, bacalaureatul profesional va consta în susţinerea probelor de competenţă şi apoi a unui proiect sau probă practică şi lucrarea scrisă la disciplina Educaţie antreprenorială.

”Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus pe care ei nu le-au făcut la clasă, doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a subliniat că probele din examenul de bacalaureat profesional cronologic vor fi <<aşezate>> în calendarul examenului înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional, astfel încât cei care vor să poată susţine în continuare şi bacalaureatul naţional.

”Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional. Dacă elevul alege o formă sau alta este opţiunea lui şi a familiei lui. Nu este o decizie a şcolii a MECTS sau a inspectoratului. Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat el se poate întoarce, susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi după aceea are acces spre învăţământul superior”, a mai explicat ministrul.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos