17.1 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăStirea zileiBizarul caz al judecatoarei ce nu poate justifica 30 de milioane de...

Bizarul caz al judecatoarei ce nu poate justifica 30 de milioane de lei! Implicata si in dosarul BRD cu Udrea

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Bizarul caz al judecatoarei Gabriela Cristina Mazilu care nu poate justifica 30 de milioane de lei potrivit unei investigatii realizata de ANI, s-ar putea sa aiba totusi niste explicatii dintr-un dosar din 2015 in care a mai fost anchetata alaturi de mai multe personaje de pomina.

Judecatoarea Gabriela Cristina Mazilu de la Tribunalul Bucuresti nu poate justifica peste 6 milioane de euro (30 de milioane de lei), a anuntat miercuri Agentia Nationala de Integritate (ANI). Institutia face verificari si in cazul unui angajat cu statut special din Politia Capitalei, suma care nu se regaseste in acte depasind 200.000 de euro. Agentia Nationala de Integritate a anuntat, miercuri, ca a constatat diferente nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate, respectiv 31.602.501 de lei, in cazul unei judecatoare si a unui functionar public cu statut special din Politia Capitalei. Este vorba despre Gabriela – Cristina Mazilu, judecator la Tribunalul Bucuresti si fost judecator la Judecatoria Sector 4. In cazul ei s-a constatat o diferenta nejustificata de 30.388.515 de lei, ceea ce inseamna peste 6 milioane de euro.

Cea de-a doua persoana vizata este Ionut – Victor Nicoresteanu, functionar public cu statut special in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, in cazul caruia s-a constatat o diferenta nejustificata de 1.213.986 de lei.

„Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unor diferente nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate in cuantum total de 31.602.501 Lei in cazul a doua persoane prevazute de Legea nr. 176/2010, dupa cum urmeaza:

MAZILU GABRIELA – CRISTINA, Judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti si fost Judecator in cadrul Judecatoriei Sector 4. Diferenta nejustificata in cuantum total de 30.388.515 Lei, in perioada exercitarii functiei publice. NICORESTEANU IONUT – VICTOR, functionar public cu statut special in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Diferenta nejustificata in cuantum total de 1.213.986 Lei, in perioada exercitarii functiei publice. Astfel, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre MAZILU GABRIELA – CRISTINA, si respectiv, NICORESTEANU IONUT – VICTOR, in perioada exercitarii functiilor publice.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiaza (de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum si despre existenta diferentelor semnificative. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare.”

Agentia Nationala de Integritate spune ca a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, pentru inceperea actiunii de control cu privire la modificarile intervenite in averile celor doi si la veniturile realizate in perioada exercitarii functiilor publice. ANI mai precizeaza ca cele doua persoane au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

In ultima declaratie de avere a judecatoarei Gabriela Cristina Mazilu, depusa in iunie 2023, nu este mentionat niciun fel de bun – imobil, teren sau masina. In declaratie de avere din 2021, judecatoarea mentiona un apartament de 70 de metri patrati, in Bucuresti, cumparat in 1998.

De asemenea, nu este trecut niciun depozit sau cont bancar. In schimb, este mentionat un credit de 150.000 de euro pe numele lui Gabriel Mazilu, credit contractat in 2011 si scadent in 2023. In declaratia de avere depusa in 2021, creditul de 150.000 de euro contractat de Gabriel Mazilu in 2011 apare cu scadenta in 2012. In declaratia de avere depusa de judecatoarea Gabriela Mazilu in iunie 2021 era trecut un credit bancar de un milion si jumatate de euro, pe numele sau, contractat in 2008 si scadent in 2012.

La capitolul venituri, sunt trecute sumele de 191.932 de lei din salariul de la Tribunalul Bucuresti, 99.132 de lei din drepturi salariale (castigate in instanta) si 5.421 de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a facut parte dintr-o comisie de examen.

Dosar din 2015… tras pe linie moarta

„Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectii COJOCARU LUCIAN si TRUICA REMUS, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani.

CERCEL-DUCA ALEXANDRU-CLAUDIU, GAVRILESCU GABRIELA-STEFANIA, BAJESCU DANA, NANU MIHAIL ANDREI, DUHOMNICU ELENA, CEAUSU MONICA, MONAC ALICE, ANGHELESCU ALEXANDRU LUCIAN, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

APARASCHIVEI CRISTIAN-RELU, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani.
MAZILU GABRIELA-CRISTINA, TRUICA IOANA-IRINA, COCONETE ILIE-MARIUS, MUNTEAN STEFAN, NICORESTEANU IONUT VICTOR, CIUMETI NICULAE, POP CONSTANTIN EUGEN, POP GIORGIANA MIRELA, LISU GEORGE GABRIEL, S.N.E, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

BEJENARU ANDREI-MIHAI, HARABAGIU DAN-OCTAVIAN, GHEORGHE MARIAN, pentru savarsirea infractiunilor de de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si complicitate la spalare de bani.

ROSCA-STANESCU SORIN-STEFAN, SARBU ADRIAN, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

SERBAN MINOLA-ALEXANDRA, DIACONESCU DUMITRU, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual.

DRULA DORIN CORNEL, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro in dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii.

In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung.

Astfel, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonat si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca

Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membrii ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv suspectii CERCEL DUCA ALEXANDRU CLAUDIU si GAVRILESCU GABRIELA, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre Agentiile EUROPA si PRIMAVERII ce functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti.

In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe suspectii BAJESCU DANA director Executiv in cadrul BRD , NANU MIHAI ANDREI director comercial in cadrul BRD, MONAC ALICE director la Agentia Europa, DUHOMINICU ELENA director al Agentiei Primaverii, CEAUSU MONICA director la Agentia Europa dupa avansarea lui MONAC ALICE si ANGHELESCU ALEXANDRU director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti.

Cel de-al treilea lider al grupului infractional organizat inculpatul TRUICA REMUS, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 Euro, care a fost in ceea mai mare parte externalizata prin includerea acesteia in circuite financiare prin conturi deschise in MONACO, ELVETIA, AUSTRIA si CIPRU, conturi controlate direct de catre inculpatii TRUICA REMUS si APARASCHIVEI CRISTIAN RELU si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile.

Pentru punerea in executare a activitatilor infractionale inculpatul TRUICA REMUS s-a folosit in principal de inculpatul APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, omul sau de incredere, care l-a randul sau a atras in cadrul grupului infractional organizat alte persoane, respectiv suspectii COCONETE ILIE MARIUS, MUNTEAN STEFAN, LISU GEORGE, NICORESTEANU IONUT VICTOR, S.N.E, POP GEORGIANA MIRELA, POP CONSTANTIN EUGEN si CIUMETI NICULAE.

In acelasi sens, inculpatul TRUICA REMUS a coordonat si infiintarea a cinci societati comerciale reprezentate si administrate de catre inculpatul APARSCHIVEI CRISTIAN RELU si suspectii COCONETE ILIE MARIUS si S.N.E, care de asemenea au obtinut in mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

La grupul infractional organizat initiat de citre liderii gruparii au aderat si suspectii SORIN ROSCA STANESCU si SARBU ADRIAN care au contractat in folos personal credite in aceleasi conditii frauduloase ca si cele din cazul creditelor contractate in favoarea inculpatului TRUICA REMUS.

In realizarea activitatii infractionale membrii grupului infractional organizat au fost sprijiniti de catre suspectii DRULA DORIN, BREAZU EUGEN si SOCOL FLORIN MIHAI, evaluatori agreati de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, care au stabilit, in urma evaluarilor facute pentru terenurile ce au fost ipotecate in favoarea bancii pentru obtinerea creditelor, valori mult supraevaluate fata de valoarea reala de piata, valori care sa acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerintele impuse de normele de creditare.

In acelasi scop liderii grupului infractional organizat au atras in activitate infractionala pe suspectii SERBAN MINOLA ALEXANDRA si DIACONESCU DUMITRU, notari publici, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor ce le reveneau sau prin neindeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulatia juridica formala a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de alta parte la incheierea unor contracte de ipoteca cunoscand ca valoarea imobilelor mentionata in contractele de ipoteca este nereala.

De precizat este faptul ca nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute in categoria creditelor neperformante, BRD – GROUP SOCIETE GENERALE constituind provizioane in cuantum de 20,2 milioane euro, dupa ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobanzilor si comisioanelor.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus masura preventiva a controlului judiciar fata de inculpatii TRUICA REMUS si APARASCHIVEI CRISTIAN-RELU.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca, pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.”

Ultimele stiri