20 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăStirea zileiLegatura dintre smochine si starea de bine

Legatura dintre smochine si starea de bine

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

Oamenii de stiinta din New Jersey au descoperit o stransa legatura intre consumul de smochine si starea de bine. Acestia sustin ca smochinele sunt extrem de bogate in serotonina, cunoscuta drept hormonul fericirii. Contin o serie de vitamine – din grupa B, vitamina E, PP, C, P. Smochinele suculente sunt, de asemenea, bogate in fibre si beta-caroten.

Nu exista alt fruct care sa aiba mai multe minerale decat smochinele – doar 40 de grame contin peste 240 mg de potasiu, asigurand aproximativ 7% din necesarul zilnic al organismului, iar calciul si fierul din aceeasi cantitate de fructe (53 mg calciu, 1,2 mg fier) acopera 6% din doza zilnica. Dintre fructe, doar portocalele contin mai mult calciu. Smochinele sunt extrem de benefice pentru persoanele cu hipertensiune arteriala si boli de inima, datorita potasiului si zaharurilor.

Potasiul are un efect vasodilatator, amelioreaza spasmele vaselor de sange, iar enzima ficina continuta in fructe dizolva cheagurile de sange. Smochinele calmeaza bataile inimii si stimuleaza productia de sange. Actiunea antioxidanta a polifenolilor protejeaza inima de placile vasculare si atacurile de cord. Sunt recomandate si pentru niveluri ridicate de colesterol, mai ales fructele uscate.

Motivul este continutul ridicat de acizi grasi omega-3 si 6. Smochinele contin si fitosteroli care joaca un rol important in normalizarea nivelului de colesterol, lucru dovedit intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta din New Jersey, citat de Rador Radio Romania. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca doar cateva fructe de smochine ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Fibrele solubile in apa din smochine purifica organismul si elimina grasimile si toxinele. Smochinele sunt recomandate si diabeticilor, datorita continutului bogat de fibre al fructului, care intarzie absorbtia glucozei. Pe de alta parte, smochinele cresc sensibilitatea celulelor la insulina.

Avantajele includerii smochinelor in dieta ta:

Bogate in nutrienti: smochinele sunt o sursa buna de fibre alimentare, vitamine (cum ar fi vitamina K, vitamina A, vitaminele B) si minerale (inclusiv potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan si fier).

Sanatatea digestiva: Smochinele sunt bogate in fibre alimentare, care pot ajuta la sanatatea digestiva prin prevenirea constipatiei si promovarea miscarilor intestinale regulate. De asemenea, contin enzime care pot ajuta la imbunatatirea digestiei.

Sanatatea inimii: continutul ridicat de potasiu din smochine poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de hipertensiune arteriala. Fibrele din smochine pot ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de colesterol, reducand riscul bolilor de inima.

Gestionarea greutatii: Smochinele au un continut relativ scazut de calorii si grasimi, ceea ce le face o optiune de gustare sanatoasa pentru cei care doresc sa-si controleze greutatea.

Proprietati antioxidante: Smochinele contin diversi antioxidanti, cum ar fi fenoli si flavonoide, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor de deteriorare.

Sanatatea oaselor: Smochinele sunt o sursa buna de calciu si vitamina K, care sunt esentiale pentru mentinerea oaselor sanatoase. Ele pot ajuta la prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza.

Managementul diabetului: fibrele din smochine pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si la reducerea riscului de diabet de tip 2. Cu toate acestea, smochinele sunt, de asemenea, relativ bogate in zaharuri naturale, asa ca persoanele cu diabet ar trebui sa le consume cu moderatie.

Sanatatea pielii: vitaminele si antioxidantii din smochine pot contribui la o piele mai sanatoasa prin promovarea productiei de colagen si protejarea impotriva daunelor pielii.

Proprietati antiinflamatorii: Smochinele pot avea efecte antiinflamatorii datorita continutului lor fitochimic, reducand potential riscul de boli cronice legate de inflamatie.

Prevenirea cancerului: Unele studii sugereaza ca antioxidantii din smochine pot avea un rol in prevenirea cancerului, desi sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu.

Este important de retinut ca, desi smochinele sunt hranitoare, ele sunt, de asemenea, relativ bogate in zaharuri naturale, asa ca controlul portiilor este esential, in special pentru cei cu diabet sau care incearca sa-si gestioneze aportul de zahar. In plus, smochinele uscate pot avea o densitate calorica datorita continutului redus de apa, asa ca este important sa le consumati cu moderatie. Smochinele proaspete sunt o optiune mai sanatoasa in comparatie cu cele uscate, deoarece au un continut mai scazut de zahar si calorii.

Ultimele stiri