Intra in contact cu noi

Social

Bucatarii de la MAI vor primi sporuri pentru conditii periculoase de munca in timp ce politistii nu au bani de hartie si benzina!

Publicat cu

pe

Bucatarii si spalatoresele din MAI vor primi sporuri salariale de 7% pentru munca in „conditii periculoase”, conform unui proiect de HG lansat in dezbatere publica.

Proiectul, pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), are ca obiect aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta si conditiile de acordare a sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, pentru conditii grele de munca si pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, pentru personalul din familia ocupationala de functii bugetare „aparare, ordine publica si siguranta nationala”.

Potrivit regulamentului, aceste sporuri vor fi acordate in cazul in care angajatii MAI inhaleaza in timpul serviciului anumite noxe sau daca activitatile pe care le intreprind la serviciu le pot provoca boli profesionale.

Pentru a se stabili care dintre angajati au dreptul la acest gen de sporuri, sefii unitatilor MAI vor numi o comisie din care vor face parte sefii structurilor de resurse umane, financiar, prevenire si protectie, sefi de sectie, serviciu, atelier, birou sau compartiment si medicul de medicina a muncii sau medicul unitatii.

Reclama

Cel mai mare spor, de 15 la suta din salariul de baza, este pentru „personalul care desfasoara activitati permanente de dactiloscopie”, care lucreaza intr-un mediu cu grad ridicat de poluare, cum ar fi germeni hemolitici, aeromicroflora, incarcaturi bacteriologice, drojdii si mucegaiuri, cei care fac parte din echipele de interventie in domeniul chimic, radioactiv sau nuclear si cei care se implica in interventii de salvare de la inaltimi care depasesc sapte metri sau cei care lucreaza in subteran.

Un spor de 10 la suta este destinat personalului din laboratoarele si compartimentele de chimie sanitara, toxicologie, analize chimice si biologice, angajatilor care lucreaza in poligoane, celor care fac control antiterorist si verifica scrisori, bagaje si colete, precum si dresorilor cainilor de serviciu.

Tot 10 la suta ar putea sa ia si politistii care lucreaza sub acoperire, insa doar pe perioada misiunilor, dar si jandarmii montani care au misiuni de salvare la inaltime si muncesc in conditii de temperaturi extreme sau personalul subunitatilor de jandarmi care asigura paza transporturilor de bunuri si valori.

In cazul in care actul normativ va intra in vigoare, ar putea primi un spor de o opt la suta „personalul de deservire a motoarelor, turbinelor, agregatelor din sala masinilor de pe nave si angajatii care se ocupa de alimentatoarele, autoalimentatoarele, autocisternele sau rezervoarele de carburanti, lubrifianti si lichide speciale de aviatie.

Reclama

Totodata, vor primi un spor de sapte la suta, printre altii, „personalul din bucatarii, spalatorii-calcatorii, sterilizare, crematorii”, „personalul care lucreaza la statii generatoare de acetilena, oxigen sau alte gaze comprimate”, angajatii care „care efectueaza activitate continua de sudura electrica si autogena inclusiv taierea metalelor cu oxigen sau arc electric in spatii inchise, cu exceptia sudurii in aer liber si prin puncte” si „personalul care efectueaza vopsirea in spatii inchise, pe durata executarii acestei activitati”.

Spor de cinci la suta vor incasa, la randul lor, angajatii care lucreaza la exploatarea, intretinerea si repararea centralelor termice, care „efectueaza lustruirea mobilierului cu serlac-spirt, nitrolacuri si alte substante vatamatoare, in spatii inchise” si cei care se ocupa de confectionarea articolelor tehnice din cauciuc si vulcanizarea la cald in ateliere speciale.

In ce priveste „personalul care desfasoara activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata”, un spor de 15 la suta ar urma sa fie acordat celor care pazesc depozite si lucrari de arta, obiective de interes strategic si obiective de importanta deosebita, angajatilor cu atributii de inspectie si control si celor care cerceteaza accidente de munca, accidente ecologice, accidente rutiere si aero-navale.

In acelasi timp, un supliment de 10 la suta din saraiul de baza ar putea sa incaseze, pentru munca sub stres, personalul cu atributii de conducere al unitatilor nucleare, responsabilii cu securitatea radiologica si responsabilii cu detinerea „surselor radiologice”.

Reclama

Sursa: mediafax.ro

Continua sa citesti
Reclama
1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

Reclama

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Reclama

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Publicat cu

pe

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea noastra, deoarece joaca un rol cheie in reglarea nivelului de calciu si fosfor din organism, esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.

De asemenea, are un rol important in sistemul imunitar si sistemul nervos. Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Cand pielea noastra este expusa la soare, produce vitamina D. In timpul iernii, insa, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important sa obtinem suficienta vitamina D prin alimente sau suplimente.

Iata cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D. ​​

Produsele din peste, cum ar fi somonul, sardinele, codul si tonul.
Uleiul de peste este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina D si poate fi consumat ca supliment.

Produsele lactate si ouale. Un fapt inedit este ca vitaminele si mineralele sunt concentrate in principal in galbenusul de ou.

Reclama

Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vita – Aproximativ 90 g de ficat de vita inabusit contine 42 de unitati din aceasta vitamina valoroasa.

In unele tari, in care lumina soarelui este mai putin vizibila, produsele lactate sunt imbogatite cu vitamina D. In timpul iernii, cand riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.

sursa: Rador Radio Romania

Reclama
Continua sa citesti

hot news