Acasă Dezvoltare personala Care sunt cele mai grele momente din viata unui parinte?

Care sunt cele mai grele momente din viata unui parinte?

18
A fi parinte este poate cea mai mare bucurie din lume, dar cu siguranta exista si momente grele care trebuie depasite.
Meseria de parinte presupune sa ai grija de copilul tau, lasandu-i totodata libertatea si independenta necesare pentru a invata din propriile greseli. Partea proasta este ca aceste greseli si suportarea consecintelor inseamna si dezamagire, durere, disconfort.
Iata cele mai grele momente din viata de parinte si cum sa le faci fata, asa cum ne invata specialistii de la EmpoweringParents.
1. Creste copilul pe care il ai, nu copilul pe care ai fi vrut sa-l ai
De multe ori ne crestem copiii ca pe niste fiinte ce am fi vrut sa fie sau sa devina, fara sa tinem prea mult cont de ceea ce sunt ei de fapt. Nu trebuie decat sa acceptam ca micutii nostri pot fi foarte diferiti de cum suntem noi, sa-i ascultam si sa-i intelegem. Sa renuntam la visele pe care, poate, le-am faurit in ceea ce-i priveste, si sa-i indrum catre ceea ce le place cu adevarat sa faca, sa-si gaseasca singuri drumul pe care urmeaza sa paseasca la maturitate, iar noi sa pasim alaturi de ei si sa-i ghidam si sa-i sprjinim.
Atunci cand incepi sa-ti accepti copilul asa cum este, o altfel de dragoste se va naste pentru ca vei invata sa vezi altfel persoana care este. Mai mult decat atat, il ajuti pe el insusi sa se accepte asa cum este.
2. Lasa-l sa suporte consecintele
Nu iti poti pazi copilul la nesfarsit. Nu-l poti creste intr-un bol de cristal. Copiii trebuie sa invete sa se descurce singuri, sa stie ca fiecare actiune a lor – buna sau rea – are consecinte. Atunci cand tu gresesti ceva, incerci altceva. Insa daca nu iti lasi copilul sa faca acelasi lucru, el nu va avea de unde sa stie data viitoare. Daca se comporta gresit, cineva se va supara, si e foarte probabil ca a doua oara sa nu mai faca.
 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos