12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăStirea zileiCazul Oltchim ajunge la DNA. Guvernul nu stie cum sa salveze compania

Cazul Oltchim ajunge la DNA. Guvernul nu stie cum sa salveze compania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dan Diaconescu a fost reţinut pentru corupere de minore

Omul de televiziune Dan Diaconescu a fost reţinut pentru...

Lumea Justitiei: Ei sunt turnatorii lui Liviu Dragnea la DNA!

Publicatia online lumeajustitiei.ro publica un document elocvent din rechizitoriul...

Situatia combinatului chimic Oltchim este extrem de grava, premierul Victor Ponta recunoscand, intr-o conferinta de presa, ca este destul de dificil de gasit un plan pentru redresarea companiei.

Seful Guvernului a declarat ca “Oltchim a ajuns dintr-o situaţie îndatorată în una fără ieşire”. Ponta a subliniat că în 2009 combinatul ar fi putut fi salvat mult mai uşor.

Ministerul Economiei si ANAF incearca sa afle care sunt cauzele care au dus la acumularea unor datorii uriase. In urma analizelor va fi facuta si o sesizare la DNA pentru a se ajunge la cei vinovati pentru gaurile uriase produse de Oltchim.

În ultima perioadă, deşi există probleme cu documentele, cu accesul la ele, atât Ministerul Economiei, cât şi ANAF, au pornit să investigheze cauzele ce au dus la acumulare acestor datorii şi vom sesiza DNA, fără a considera că astfel putem să recuperăm foarte mult din ce s-a pierdut, dar nu vrem ca această situaţie în care s-a ajuns să nu rămână fără vinovaţi şi nimeni să nu plătească”, a explicat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, combinatul chimic valcean are în prezent datorii de 700 milioane euro.

O noua privatizare

 

In ceea ce priveste licitatia organizata vineri pentru privatizarea Oltchim, premierul sustine ca orice restricţie referitoare la experienţa în domeniu şi alte condiţionalităţi ar fi dus în mod direct ca la licitaţia din 21 septembrie pentru privatizarea Oltchim să fie o singură companie, PCC, ceea ce ar fi transformat procedura publică într-o încredinţare directă către acţionarul minoritar. “Nu puteam să ne asumăm riscul să avem un singur participant – compania acţionar minoritar – şi trebuia să avem o licitaţie cât mai deschisă”, a afirmat Ponta.

Guvernul a decis ca, in cazul in care contractul de vânzare – cumpărare a acţiunilor nu se va semna, sa numeasca o nouă echipă de management, un administrator special şi sa reia procedura de privatizare la Oltchim.” Dacă nu se semnează contractul, responsabilitatea oamenilor române la Guvern. Suntem pregătiţi să numim un nou management, un administrator special care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim şi să se discute cu creditorii privaţi, să se reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul îl poate asigura din fondul de privatizare, urmând ca în şase luni de administrare eficientă, de rezolvare a problemelor juridice şi de repornire să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic”, a declarat seful Executivului.

La randul sau, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu , a explicat ca două secţii ale combinatului Oltchim vor fi repornite în două săptămâni, urmând ca într-o lună să fie reluată 65% din activitatea combinatului, ceea ce implică 3.300 de salariaţi.

Variante luate in calcul

Ponta a tinut sa prezizeze ca dacă afirmaţia lui Dan Diaconescu potrivit căreia dispune de suma de 45 de milioane se dovedeşte a fi falsă, aceasta atrage răspunderea penală pentru fals în declaraţie şi înşelăciune.

In situatia in care Diaconescu isi respecta angajamentul si achita cele 45 de milioane euro statul va putea acorda banii respectivi sub formă de împrumut de salvgardare pentru o perioadă de cel mult şase luni.

“Cei 45 de milioane de euro, dacă Dan Diaconescu va plăti preţul de adjudecare a acţiunilor, asta a fost discuţia în Ministerul Economiei şi OPSPI, şi au susţinerea mea, pot să fie acordaţi ca împrumut de salvgardare pentru funcţionarea combinatului, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, până la semnarea transferului de acţiuni, pentru că după aceea ar fi ajutor de stat. Există, pentru a-i acorda ca împrumut MECMA şi OPSPI, condiţia prealabilă să fie plătiţi de Dan Diaconescu. Când sunt plătiţi, îi putem împrumuta pentru funcţionarea combinatului.(…) Suntem pregătiţi, până luni, dacă domnul Diaconescu, care acum e plecat din ţară pentru a identifica surse de finanţare, dacă plăteşte preţul convenit, să discutăm mai departe toate procedurile care se impun, pentru că intrarea în posesia acţiunilor se va face în momentul în care există toate procedurile, ce implică investiţiile pentru Oltchim, pentru păstrarea locurilor de muncă, gestionarea portofoliului de datorii, şi, sigur, o eventuală discuţie cu OMV Petrom pentru Arpechim”, a spus Ponta.

 

Ultimele stiri