Acasă Tutorialul Zilei Ce sa NU FACI NICIODATA daca izbucneste un incendiu in casa ta!...

Ce sa NU FACI NICIODATA daca izbucneste un incendiu in casa ta! Vezi sfaturile pompierilor!

52

Este esential sa ne pastram calmul si sa stim ce avem de facut. Daca focul izbucneste in propria locuinta, aflati ca NU apa este salvarea de cele mai multe ori. Aflam cateva sfaturi utile, chiar de la pompieri.

Plutonier adjutant Bucur Dumitru Sorin, ISU Cluj : „In momentul in care intr-o cratita cu ulei sau cu ce aveti acolo izbucneste un incendiu, sau ia foc, se foloseste o carpa care se umezeste foarte putin dupa care se acopera vasul cu pricina, NU ARUNCATI APA NICIODATA, se poate mari flacara ca intensitate si va puteti aprinde dumneavoastra. Daca nu aveti o carpa sau ceva material se poate folosi un capac sau o alta cratita”

Daca se intampla sa vi se aprinda hainele, dezbracati-va cat mai repede. Nu fluturati mainile pentru ca veti alimenta focul. Cereti ajutorul cuiva care va poate acoperi cu o patura sau un covor.

„In momentul in care se produce un incendiu la o priza electrica, de la un prajitor de paine sau orice alt aparat, nu scoateti nimic din prize, lasati-l asa, NU ARUNCATI CU APA NICIODATA, si mergeti la tabloul electric din apartament si apasati clapetele si opriti curentul electric in locuinta, dupa ce s-au racit le scoateti din priza” ne mai invatai cei de la ISU, citati de stirileprotv.ro.


Citeste si:

Un fost pompier, dar afara pe nedrept, rupe tacerea: Aici e problema! Trebuie in primul rand verificati acesti sefi…!

Nu crezi in KARMA? Vezi ce a patit acest pompier care a gasit o geanta cu 10.000 de euro si TE RAZGANDESTI!


La fel de important esta sa stim ce facem daca focul izbucneste la tabloul electric. „Cand izbucneste un incendiu la tabloul electric se paraseste incaperea si se merge, in cazul blocurilor, la un etaj inferior sau superior unde mai exista un tablou electric general pe casa scarii, iar in cazul caselor individuale este tablou lipit de casa.”

Daca incendiul izbucnit in casa se extinde cel mai important este sa va salvati. Parasiti incaperea in cel mai scurt timp. „Fumul se degaja la un nivel superior, in momentul acela va lasati cat mai jos, nu este recomandat sa folositi o carpa umeda pusa pe fata pentru ca este acelasi lucru cu sau fara, este indicat sa parasiti incaperea in cel mai scurt timp, sa lasati usa deschisa si sa sunati la 112”

In locuinte extinctorul nu este obligatoriu. Insa este recomandat sa aveti la indemana unul cu pulbere sau gaz. Stingatoarele cu spuma sunt utile pentru centralele pe gaz, NU si pentru tablourile electrice.

Daca ia foc un obiect de lemn puteti sa folositi in siguranta un extinctor cu apa. De asemenea e bine sa aveti in casa paturi ignifuge si saculeti cu nisip. Iar daca stiti ca iesirile din bloc sunt blocate cereti administratorului sa le deblocheze.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos