24.2 C
București
vineri, septembrie 13, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCe spune Biserica sa nu faci NICIODATA de Sfantul Gheorghe pentru ca...

Ce spune Biserica sa nu faci NICIODATA de Sfantul Gheorghe pentru ca e MARE PACAT!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ce patesti daca minti la spovedanie: Explicatiile preotilor

Taina Spovedaniei este foarte importantă pentru credincioși. Aceștia nu...

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe: Ce spune traditia ca NU este bine să faci azi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an,...

Presedintele Iohannis, surprins de credinciosi la o mănăstire din Constanța

Președintele Klaus Iohannis a fost surprins la mănăstirea "Peștera...

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este prăznuit în Biserica Ortodoxă, la 23 aprilie, ca unul dintre cei mai mari sfinți martiri. Sfântul Gheorghe a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina. Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

Sfântul Gheorghe fiind în preajma împăratului și văzând atâta pornire împotriva creștinilor a hotărât să facă cunoscută credința sa în Hristos Dumnezeu, gândind că aceasta este vremea potrivită mântuirii sale. A vândut aurul, argintul și hainele le-a împărțit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

Astfel, lepădând toată frica omenească, Sfântul Gheorghe a stat în mijlocul adunării, mustrând pentru hotărârile cele fărădelege și judecățile cele nedrepte împotriva creștinilor și mărturisind că Hristos este Unul Dumnezeu. Și continuând, Sfântul Gheorghe i-a îndemnat pe cei care erau de față, împreună cu Dioclețian, ca ori singuri să cunoască adevărul și să învețe dreapta credință, ori pe cei ce țin de adevăr și de dreapta credință să nu-i tulbure cu nebunia lor. (sursa: agerpres.ro)

Împăratul a fost atât de mult afectat de curajul tânărului comandant al oștirii sale, încât nu a putut să vorbească, i-a făcut semn unuia dintre apropiați să-i răspundă.

Acesta, chemându-l mai aproape pe mărturisitor, l-a întrebat cine l-a îndemnat să vorbească cu atâta îndrăzneală. Răspunsul Sfântului Gheorghe a fost: “Adevărul!”, i s-a pus atunci întrebarea: “Care este adevărul acela?”, iar Sfântul Gheorghe a spus: “Adevărul este Însuși Hristos, Cel prigonit de voi” (Viețile Sfinților).

icoana-444

Sfântul Gheorghe a fost arestat și supus torturilor pe care le-a îndurat ridicând permanent rugăciuni la Hristos Dumnezeul său, care îi vindeca cumplitele răni, făcându-l desăvârșit sănătos, spre mirarea și îngrozirea celor care zile în șir au asistat la chinurile sale. I s-a dat să bea și o otravă cumplită, după care a rămas teafăr.

Răbdarea și puterea rugăciunii sale cu care s-au săvârșit atâtea fapte minunate în timpul chinurilor pe care le-a îndurat, chiar și învierea unui mort, au făcut ca unii dintre cei prezenți să mărturisească și ei credința Sfântului Gheorghe, primind astfel moarte mucenicească. Însăși împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, s-a convertit la creștinism.

În urma acestei mărturisiri făcută de soția sa, Dioclețian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât și împărătesei Alexandra. Aflând ea această hotărâre a împăratului, în închisoare s-a rugat lui Dumnezeu și și-a dat duhul, iar Sfântul Gheorghe și-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.sfantul_gheorghe_01

SFANTUL GHEORGHE – Credinte si superstitii de Sfantul Gheorghe (sursa: stirileprotv.ro)

• Oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, in ziua de Sfantul Gheorghe, intr-o apa curgatoare, spre a fi sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.
• Busuiocul semanat inainte de rasaritul oarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el, este cinstit de toata lumea.
• La Sfantul Gheorghe se cantaresc oamenii pentru a fi sanatosi tot anul si pentru a se proteja de farmece.
• Cine doarme in ziua Sfantului Gheorghe, acela ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.
• La San-Georgiu ies preotii si poporul cu crucea in camp si fac rugaciuni pentru ploaie si mana in camp.
• Gunoiul adunat in ziua de Sfantul Gheorghe se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine.
• Daca la San-Georgiu/Sfantul Gheorghe e zi de post (sec), atunci tot anul este la vite lapte slab (nemanos).
• In aceasta zi se aduna de pe camp tot felul de buruieni de leac, care se pastreaza peste an.
• Daca in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat.
• Daca la San-Giorgiu e ploaie, se face grau si fan.

SFANTUL GHEORGHE – Trafitii si obiceiuri dupa Sfantul Gheorghe – Calul Sfantului Gheorghe – 24 aprilie

A treia zi in care este serbat Sfantul Gheorghe este considerata a fi una deosebit de importanta, impunand restrictii severe legate de munca. Daca in prima zi a sarbatorii Sfantului Gheorghe se poate lucra dupa pranz, in aceasta zi nu se lucreaza deloc, pentru ca animalele salbatice sa nu atace vitele si gospodariile.

Sfantul-Mc-Gheorghe-Biruitorul

SFANTUL GHEORGHE – Credinte si superstitii de ziua Calului Sfantului Gheorghe

• Se serbeaza Calul Sfantului Gheorghe deoarece cu ajutorul Sfantului Gheorghe l-a putut ucide pe balaur.
• Calul Sfantului Gheorghe se tine pentru ca munca sa mearga bine.
• Se tine pentru ca e rau de gadini (animale salbatice).

Ultimele stiri