Acasă International Cel mai mare producator de platina din lume a concediat 12.000 de...

Cel mai mare producator de platina din lume a concediat 12.000 de angajati intrati in greva ilegala

44

Compania minieră sud-africană Anglo American Platinum (Amplats), cel mai mare producător de platină din lume, a concediat vineri 12.000 de angajaţi participanţi la o grevă ilegală care durează de trei săptămâni, potrivit presei internaţionale, transmite Mediafax.

 

După două luni de greve care au degenerat în proteste violente şi s-au soldat cu 48 de decese, mişcările muncitorilor din minerit au început să se răspândească spre alte sectoare ale economiei Africii de Sud, cea mai mare din Africa.

 

Grupul petrolier Shell a anunţat vineri că nu mai poate onora contractele de livrare de carburanţi în zona Johannesburg din cauza unei greve a camionagiilor, care durează de două săptămâni, potrivit agenţiei Reuters.

 

În noaptea de joi spre vineri, protestele violente ale greviştilor au fost marcate de un nou deces, poliţia împuşcând un miner. Potrivit Associated Press, preluată de Washington Post, liderul sindical de la Amplats a declarat că 12.000 de mineri au fost anunţaţi prin email sau SMS că au fost concediaţi din cauza participării la greva neautorizată.

 

Contactaţi de AP, reprezentanţii companiei au refuzat pentru moment să comenteze informaţiile, pregătind un comunicat de presă. Aproximativ 20.000 de angajaţi ai Amplats sunt în grevă generală încă din 12 septembrie, revendicând majorări salariale.

 

Africa de Sud produce 75% din necesarul mondial de platină. Potrivit BBC, Amplats a suferit pierderi de peste 80 milioane de dolari din cauza grevei din Africa de Sud, la care participă 28.000 de angajaţi.

 

Protestele, cele mai violente de la sfârşitul apartheid-ului, reprezintă o mare problemă pentru preşedintele Jacob Zuma, a cărui formaţiune politică, Congresul African Naţional, are legături strânse cu sindicatele.

 

Zuma a fost criticat pentru reacţia „moale” la criză, în special după ziua de 16 august, când forţele de ordine au ucis 34 de grevişti la mina de platină Marikana, deţinută de compania britanică Lonmin.

 

Moneda locală (randul) a scăzut cu 2% vineri faţă de dolar, aproape de minimul ultimilor 3 ani, din cauza temerilor investitorilor că guvernul nu face faţă protestelor.

 

În perioada premergătoare alegerilor din decembrie, puterea pare preocupată mai degrabă de divergenţele politice din interior şi de menţinerea legăturilor cu sindicatele decât de stabilizarea economiei.

 

Moody’s a retrogradat săptămâna trecută ratingul Africii de Sud, iar grevele tot mai răspândite din sectorul minier şi alte ramuri ale economiei ameninţă să frâneze creşterea economică într-o perioadă oricum dificilă.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos