Acasă International Cotatia aurului prinde din nou viteza

Cotatia aurului prinde din nou viteza

72

Preţul aurului se apropie de 1.800 dolari pe uncie pentru prima dată în acest an, iar deţinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone, pe fondul temerilor privind impactul inflaţionist al măsurilor de stimulare a economiei anunţate de băncile centrale.

 

În această vară, unii investitori puneau sub semnul întrebării sustenabilitatea aprecierii accelerate a aurului, care a crescut în ultimii 10 ani de la 250 dolari pe uncie la aproape 2.000 dolari pe uncie, notează Financial Times, preluat de Mediafax.

 

Odată cu măsurile de stimulare anunţate în ultimele săptămâni de băncile centrale – de la cea de-a treia rundă de relaxare cantitativă a Rezervei Federale la achiziţiile nelimitate de obligaţiuni ale Băncii Centrale Europene – cererea pentru aur a crescut puternic, investitorii căutând să-şi protejeze fondurile de impactul inflaţionist al acestor programe.

 

Astfel, deţinerile de aur ale investitorilor în exchange traded funds – fonduri de investiţii flotate pe burse – au atins recent un record de 2.681 tone, potrivit analistului Edel Tully de la UBS, citat de Financial Times.

 

Vineri, preţul aurului a atins maximul ultimelor 11 luni, de 1.795 dolari pe uncie troy. Tot mai mulţi traderi au început să ţintească recordul de 1.920 dolari pe uncie stabilit anul trecut.

 

Cotaţiile aurului au atins noi maxime în cursul acestei săptămâni pentru contractele denominate în euro şi franci elveţieni: aproxiamtiv 1.380 euro, respectiv 1.670 franci pentru o uncie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos