16.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalCei mai bogati 10 europeni: Vezi cine si ce afaceri sfideaza criza!

Cei mai bogati 10 europeni: Vezi cine si ce afaceri sfideaza criza!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum criza in zona Uniunii Europene s-a adancit, foarte multi dintre oamenii de rand sufera din cauza taierilor de fonduri din sectorul bugetar. Dar criza care a lovit Europa nu este o generalitate, iar afaceristii de top au profituri in crestere de la an la an.

CNBC a facut un top al averilor celor mai bogati oameni de afaceri europeni deloc surprinzator. Bogatii doar schimba locurile intre ei. Cititi in continuare pentru a vedea ce averi au si din ce au scos profiturile bogatii europeni.

 

Locurile 9 si 10

Berthold & Theo Albrecht Jr, din Germania

Venitul anual net: 11,2 miliarde de dolari fiecare

Sursa principala a veniturilor: Aldi Nord, supermarketuri

Berthold & Theo Albrecht Jr au mostenit lantul german de supermarketuri Aldi Nord de la tatal lor, Theo Albrecht. Sunt la fel de discreti ca tatal si unchiul lor (vezi locul 2). Theo Jr. (61 de ani) are un singur mostenitor. Fratele acestuia, Berthold are cinci copii. Cu totii se ocupa de administrarea la varf a afacerii Aldi Nord.

 

 

Locul 8

Serge Dassault, din Franta

Venitul anual net: 11,5 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: Dassault Group, aviatie

Serge Dassault este patron, presedintele consiliului de administratie si director la Dassault Group, un pachet de companii care includ productia si reparatia de avioane Dassault Aviation dar si cotidianul francez Le Figaro. A mostenit grupul de afaceri de la tatal sau, Marcel Dassault.

Este membru al partidului de orientare conservatoare Uniunea pentru Miscarea Populara (UMP) si l-a sustinut in alegeri pe Nicolas Sarkozy, motiv pentru care Francois Hollande a refuzat orice interviu din partea jurnalistilor de la Le Figaro.

Anul trecut Dassault Aviation a obtinut o mare victorie in fata celor de la Eurofighter, cand avionul de lupta Rafale a castigat licitatia organizata de India pentru o achizitie de 10 miliarde de dolari (126 de avioane).

 

Locul 7

Leonardo Del Vecchio, din Italia

Venitul anual net: 13,6 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: Luxottica, ochelari de soare

Leonardo Del Vecchio este pe locul a doile in topul celor mai bogati italieni. Omul de afaceri este fondatorul si presedintele Luxottica Group, lider in ochelarii de lux dar si ochelarii de soare sport. Luxottica detine multe dintre brandurile foarte cunoscute cum ar fi Ray-Ban si Oakley, dar a preluat si licente de la Chanel, Prada si multe alte case de moda celebre. Grupul detine peste 7.100 de magazine in toata lumea incluzand si lantul Sunglass Hut.

Leonardo Del Vecchio s-a nascut in saracie la Milano in 1935. Del Vecchio a fost trimis la orfelinat imediat dupa decesul tatalui sau. A inceput sa lucreze la partile metalice, astfel a facut ramele pentru ochelari, iar din 1961 a infiintat firma Luxottica. Succesul Loxottica l-a determinat sa lanseze si alte branduri si sa listeze compania, la bursele din New York (1990) si Milano (2000).

 

Locul 6

Francois Pinault, din Franta

Venitul anual net: 14,2 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: PPR, retail

Francois Pinault se intituleaza „propriul magnat” si este actionarul majoritar al retelei de retail de lux PPR, care detine renumitul Gucci Group (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta, si Alexander McQueen). In anul 1992 a creat Artemis, o companie privata detinuta integral de familia Pinault. Artemis detine castelul si podgoria Château-Latour din Bordeaux, revista Le Point si cotidianul l’Agefi.

Francois Pinault mai controleaza casa de licitatii Christie`s, lider pe piata caselor de licitatii de arta. Iubitor de arta si detinator al unei impresionante colectii de arta contemporana, Pinault a cumparat prestigiosul Palazzo Grassi din Venetia in luna mai a anului 2005, pentru a gazdui si expune o parte din colectiile sale de arta.

 

Locul 5

Michele Ferrero, din Italia

Venitul anual net: 16,4 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: Ferrero SpA, ciocolata

Cel mai bogat italian, Michele Ferrero, detine compania Ferrero SpA. Infiintata in localitatea Alba din Italia in anul 1946 de tatal sau, Pietro, Ferrero este a patra cea mai mare companie de productie de ciocolata din lume, cunoscuta pentru brandurile Kinder, Nutella si Tic Tac. Ideea mareata a lui Pietro a fost de a crea o ciocolata dulce folosind alune, care se gaseau din belsug in zona orasului Alba, imediat dupa razboi, profitand de faptul ca se gasea foarte greu cacao si la un pret foarte ridicat. Nutella, ce are la baza alune si cacao, este liderul topului celor mai bine vandute dulciuri din lume.

Michele a intrat in afacerea familiei cand avea 20 de ani si a preluat fraiele companiei cand avea 32 de ani. Este cunoscut ca fiind un tip mai retras dedicat cecetarii si inovatiei. I-au trebuit cinci ani ca sa decopere cum sa introduca ciocolata in napolitanele catre compun ciocolatele Ferrero Rocher. Firma este condusa acum de fiul lui Michele, Giovanni, si gestioneaza mai bine de 70 de operatiuni, integrate in 38 de unitati si 18 fabrici de productie in peste 100 de tari.

 

Locul 4

Bernard Arnault, din Franta

Venitul anual net: 23,7 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: LVMH, retail cu produse de lux

Cel mai bogat om din Franta, Bernard Arnault este presedintele, directorul si actionarul majoritar la LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, care controleaza peste 60 de branduri de lux, Louis Vuitton, Givenchy, Tag Heuer, Donna Karan, Fendi, Dior, Moët & Chandon champagne si altele. Bernard Arnault este implicat in activitatea de zi cu zi a companiei si s-a specializat in achizitia de noi branduri si angajarea de tinere talente. In martie 2011, LVMH a cumparat bijutierul italian Bulgari intr-o oferta cu care isi doreste sa isi extinda prezenta pe piata luxului. Arnault este anuntat ca ar fi in negocieri avansate pentru a prelua casa de moda Hermes, prin majorarea pachetului de actiuni actual de 22,3%, intr-o disputa cu familia Hermes. Seful de la Hermes l-a provocat de curand pe Arnault si a comparat atitudinea lui oportunista de a incerca sa preia Hermes prin „violul unei femei superbe pe care nu o poate cuceri”.

 

Locul 3

Liliane Bettencourt, din Franta

Venitul anual net: 23,7 miliarde de dolari

Sursa principala a veniturilor: L`Oreal, cosmetice

Cea mai bogata femeie din Uniunea Europeana, Liliane Bettencourt este principalul actionar al L`Oreal, una dintre cele mai mari companii de cosmetice si produse de infrumusetare din lume. Unicul mostenitor al fondatorului L`Oreal, Eugene Schueller, care a construit un imperiu al frumusetii dintr-un fir de par… Bettencourt a evitat in general sa apara in centrul atentiei, dar a oferit cateva interviuri.

 

Din 2007, insa, Bettencourt a fost subiectul unor articole rautacioase ale presei pe tema relatiei sale cu fotograful Francois-Marie Banier, care este acuzat ca a exploatat slabiciunea patroanei de la L`Oreal pentru a pune mana pe „cadouri” de 1,3 miliarde euro. Relatia a condus si la departarea de fiica sa, Francoise. Bettencourt a fost la stiri mai des pentru finantarea politicienilor conservatori din Franta, inclusiv pe fostul presedinte francez Nicolae Sarkozy.

 

Locul 2

Karl Hans Albrecht, din Germania

Venitul anual net: 26 miliarde dolari

Sursa principala a veniturilor: Aldi Sud, supermarketuri

 

Karl Hans Albrecht, cel mai bogat german, si al doilea cel mai bogat om din zona euro, este fondatorul lantului de supermarketuri Aldi, alaturi de fratele sau Theo. Nascuti in 1920, intr-o familie modesta din Essen, Germania, cei doi frati au preluat mica bacanie a mamei lor dupa cel de-al doilea razboi mondial si au transformat-o intr-un lant cu 12 magazine. In 1961 au schimbat denumirea in Albrecht`s Discount sau, prescurtat, „ALDI”.

La putin timp dupa aceasta, cei doi frati au impartit afacerea. Theo a preluat conducerea magazinelor in partea de nord si apoi cea de vest a Germaniei, pe care le-a redenumit ALDI Nord si le-a extins in toata Europa. In 1979, Aldi Nord a achizitionat Trader Joe`s. Karl a preluat magazinele din sudul Germaniei si a extins ALDI in Marea Britanie, Australia si Statele Unite ale Americii. In total, ALDI are peste 8.200 de supermarketuri, cam jumatate fiind in Germania. Din 2002 Karl Hans Albrecht s-a retras din pozitia de presedinte la ALDI si a cedat tot controlul companiei. Este foarte rar vazut in public si ramane cel mai varstnic miliardar european.

 

Locul 1

Amancio Ortega Gaona, din Spania

Venitul anual net: 40 miliarde dolari

Sursa principala a veniturilor: Inditex, retail

Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat om al zonei euro si al cincilea cel mai bogat om din lume, este fondatorul si presedintele companiei spaniole de comert cu haine, Inditex. Dupa renuntarea la fotoliul de manager el mai detine inca 59,29% din actiunile companiei care este parintele marcilor Zara, Massimo Dutti, Berschka si alte branduri.

Bunastarea afacerilor lui Ortega s-a mentinut si veniturile chiar au crescut chiar daca Spania sufera din cauza crizei economice care si a trimis tara intr-o spirala a imprumuturilor si a somajului care a ajuns la peste 20%. Prin extinderea catre pietele in dezvoltare compania a continuat sa aiba performante financiare notabile.

Magnatul spaniol este fiul unui lucrator la caile ferate si a inceput afacerile prin vanzarea de diferite tricouri in magazine din orasul Galicia, Spania. Primul sau magazin, s-a deschis in 1975, si care s-a transformat in renumita casa de moda Zara. Gaona a ramas un miliardar discret si nu are o apetenta prea mare spre a da interviuri.

 

Ultimele stiri