Acasă Sanatate Cercetatorii sunt la un pas de tratamentul pentru HIV/SIDA

Cercetatorii sunt la un pas de tratamentul pentru HIV/SIDA

40

Compania Merck, cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite si Canadei, a publicat in revista Nature un studiu care aduce dovezi cu privire la posibila vindecare a bolnavilor de SIDA.

 

Oamenii de stiinta de la Laboratoarele  Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill,  de la Scoala de Sănătate Publică Harvard, de la Institutul National de Cancer, si de la Universitatea California din San Diego pentru a identifica noi modalitati de eliminare a infecţiei persistente cu HIV din organism.

„Noi credem că eliminarea si curatarea rezervoarelor virale sunt un prim pas critic în provocarea de a găsi un tratament pentru HIV/SIDA”, a declarat Daria Hazuda, vicepresedinte Merck Research Laboratories.

Aceasta este prima analiza publicata care demonstreaza potentialul inhibitorilor histonici ai deacetilazei (HDAC) de a ataca rezervoarele latente de virus.

Acest lucru oferă dovezi convingătoare pentru a sprijini o strategie de a ataca în mod direct şi de a eradica infectia latentă cu HIV”, a spus David Margolis, profesor de medicină, microbiologie si imunologie, si epidemiologie la UNC din Chapel Hill. Margolis a fost cel care a condus echipa care a realizat studiul.

Compania Merck este implicată în lupta împotriva HIV/SIDA de mai bine de două decenii. În 1988 cercetătorii Merck au fost primii care au demonstrat că prin inhibarea enzimelor de protează se previne replicarea HIV. Un an mai tarziu,  oamenii de stiinta care lucreaza in cadrul laboratoarelor Merck au publicat prima structură de cristal pentru proteazele HIV. Cercetatorii acestei companii au fost primii care au demonstrat inhibarea HIV in vitro si in vivo.

 

Ce este SIDA

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri. Acronimul provine din limba franceză: Syndrome d’Immuno-Deficience Acquis. SIDA este un sindrom care denumeşte totalitatea bolilor asociate infecţiei cu virusul HI (HIV), infecţie care duce la slăbirea, respectiv distrugerea sistemulului imun. Infecţia cu HIV este ireversibilă, putând fi doar întârziată apariţia bolii prin administrare de medicamente.

In Romania au fost depistati 8.916 bolnavi

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) estimeaza ca, la nivel global, numarul celor infectati cu acest virus este de 39, 5 milioane persoane. Multi dintre acesti oameni nu stiu ca pot dezvolta o afectiune atat de grava, ei fiind un pericol si pentru semenii lor din cauza riscului de a transmite virusul HIV.

Si in Romania numarul bolnavilor este destul de ridicat. Un raport al Ministerului Sanatatii, publicat anul trecut, arata ca in evidentele statului sunt 8.916 persoane care au fost depistate ca fiind infectate cu HIV. Numarul se refera doar la persoanele pentru care s-a facut o diagnosticare a bolii, existand posibilitatea ca si alti romani sa aiba acest virus in organism.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos