8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATECine controleaza lumea? Doar 158 de familii din SUA au SPONSORIZAT majoritatea...

Cine controleaza lumea? Doar 158 de familii din SUA au SPONSORIZAT majoritatea banilor pentru campaniile electorale!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Daca aveati impresia ca cea mai puternica tara din lume nu se afla la cheremul celor mai bogati oameni, mai ganditi-va.

Doar 158 de familii din SUA, alături de companiile pe care le deţin sau controlează, au contribuit cu 176 de milioane de dolari la prima fază a campaniei prezidenţiale, aproape jumătate din totalul fondurilor strânse, majoritatea susţinând candidaţii republicani, scrie New York Times.

Principalii finanţatori ai campaniei prezidenţiale sunt în marea lor majoritate bărbaţi în vârstă, albi şi bogaţi, locuiesc într-un arhipelag de cartiere bogate, exclusiviste, din numai câteva oraşe şi au făcut avere în special în finanţe şi energie.

Acum îşi folosesc averile în arena politică, furnizând aproape jumătate din totalul fondurilor strânse pentru candidaţii republicani şi democraţi la prezidenţiale. Doar 158 de familii, alături de companiile pe care le deţin sau controlează, au contribuit cu 176 de milioane de dolari la prima fază a campaniei prezidenţiale, potrivit unei investigaţii realizate de cotidianul New York Times. Aceasta este cea mai mare sumă furnizată de atât de puţine persoane şi companii într-o campanie încă dinainte de scandalul Watergate.


Citeste si:

Top ZECE cele mai scumpe case din lume

Fii atent pe cine calci cand urci, ca vei intalni aceiasi oameni la coborare – Donald Trump


Majoritatea şi-au construit singuri companiile, înfiinţând fonduri de investiţii la New York, făcând afaceri cu petrol în Texas sau filme la Hollywood. Mai mult de 12 dintre principalii finanţatori s-au născut în afara SUA, imigrând din ţări precum Cuba, fosta Uniunea Sovietică, Pakistan, India şi Israel.

Indiferent de domeniul în care au făcut avere, familiile care investesc cel mai mult în politica prezidenţială tind către dreapta, contribuind cu zeci de milioane de dolari la campaniile candidaţilor republicani, care au promis să reducă reglementările, să micşoreze impozitele pe venit, pe profit şi moşteniri. În timp ce aceste măsuri le-ar proteja averile, donatorii din campanie afirmă că le susţin pentru că ar asigura creşterea economică şi ar permite şi altora să prospere.

Dintre cele 158 de familii, 138 au finanţat campaniile unor republicani şi numai 20 au sprijinit democraţi. Fiecare familie a contribuit cu 250.000 de dolari sau mai mult până în iunie, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Electorale Federale, în timp ce alte 200 de familii au contribuit cu peste 100.000 de dolari fiecare. Împreună, cele două grupuri au furnizat cu mult peste jumătate din fondurile pentru campania prezidenţială, majoritatea susţinând candidaţi republicani. Mai mult de 50 de membri ai acestor familii figurează în topul Forbes 400 al miliardarilor din SUA.

Ultimele stiri