Acasă Stirea zilei Cum sunt vazute institutiile guvernamentale de mediul de afaceri? Ministerul Transporturilor este...

Cum sunt vazute institutiile guvernamentale de mediul de afaceri? Ministerul Transporturilor este ineficient si lipsit de transparenta

45

Ministerul Transporturilor este perceput de oamenii de afaceri ca fiind cea mai ineficienta si mai putin transparenta institutie din Guvern. Majoritatea liderilor din business sunt nemultumiti de rezultatele autoritatilor in combaterea coruptiei, de capacitatea de implementare si de eficienta acestora in a-si indeplini obiectivele si scopul, in cel de-al treilea trimestru din 2012, potrivit studiului “Barometrul Bunei Guvernari”, lansat de Fundatia Romanian Business Leaders.

Cei mai multi lideri din business sunt, in continuare, nemultumiti de capacitatea de implementare a autoritatilor publice din Romania, in cel de-al treilea trimestru din acest an comparativ cu trimestrul doi din 2012. Cel mai mic nivel al perceptiei negative este de 46,5%, in cazul Ministerelor Finantelor si de Interne, care conduc ierarhia realizata in functie de perceptia pozitiva. In cazul celorlalte institutii, majoritatea liderilor sunt nemultumiti de puterea lor de a implementa masuri legislative si strategii nationale (perceptie negativa de peste 55% si perceptii pozitive de sub 6%).

Toate ministerele sunt percepute ca fiind mai putin capabile sa implementeze masuri legislative si strategii nationale, in trimestrul trei, fata de trimestrul doi din 2012. Potrivit raportului, majoritatea liderilor din business sunt nemultumiti de rezultatele autoritatilor in combaterea coruptiei. Performanta institutiilor in acest domeniu pare usor imbunatatita fata de trimestrul doi, dar niciun minister nu inregistreaza o perceptie pozitiva mai mare de 13%, iar cel mai mic grad de nemultumire nu coboara sub 56%. Si in cazul acestui criteriu, Internele si Finantele sunt vazute a avea cele mai bune rezultate, MAI depasind MFP si situandu-se pe primul loc in top.

De asemenea, cei mai multi lideri din business sunt nemultumiti de eficienta autoritatilor publice din Romania in a-si indeplini obiectivele si scopul. Cel mai mic nivel al perceptiei negative este de 47%, in cazul Ministerului Finantelor, iar cea mai buna perceptie pozitiva continua sa o aiba Ministerul de Interne (aproape 22%). In cazul celorlalte institutii, majoritatea liderilor sunt nemultumiti de eficienta (perceptie negativa de peste 52,9% si perceptii pozitive care nu depasesc 8%).

Ministerul Transporturilor este vazut drept cea mai ineficienta institutie, cu o perceptie negativa de peste 70%, fiind un caz singular. Toate ministerele si-au imbunatatit perceptia pozitiva privind eficienta activitatii, in trimestrul III din 2012, cea mai importanta imbunatatire fiind cea a Ministerului de Interne, cu un plus de 3,4%.

Desi performanta Guvernului s-a imbunatatit, liderii din business continua sa fie nemultumiti de rezultatele, transparenta si competenta Guvernului, in ansamblul sau.

Liderii din business sunt la fel de nemultumiti si de performanta si rezultatele Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), unde principala problema ramane lipsa de rezultate in lupta pentru combaterea coruptiei. Rezultatul la acest indicator este usor mai bun decat al Guvernului. Cea mai importanta imbunatatire de perceptie s-a produs in ceea ce priveste competenta din Primaria Municipiului Bucuresti, in schimb, a scazut eficienta in indeplinirea obiectivelor, ceea ce indica o problema in perceptia legata de folosirea resurselor si rezultatele concrete ale institutiei.

In schimb, cele mai slab performante autoritati publice sunt Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). MDRT consemneaza cele mai slabe rezultate in termeni de competenta, capacitate de implementare si lupta anticoruptie, iar Ministerul Transporturilor este privit drept cea mai putin transparenta si eficienta autoritate publica din Romania. Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri se afla pe locul 3 in functie de perceptia pozitiva, peste 50% dintre lideri se declara nemultumiti de comunicarea si interactiunea cu institutia (penultimul loc in top, dupa Transporturi).

Cercetarea a fost realizata in interiorul comunitatii Romanian Business Leaders, in parteneriat cu GfK Romania, in perioada 1-15 octombrie 2012, pe un esantion de 157 de lideri din business.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos