13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialCutremurul de 5,6 grade pe scara Richter, urmat de 4 replici! Seismul...

Cutremurul de 5,6 grade pe scara Richter, urmat de 4 replici! Seismul s-a resimtit in Bulgaria si Republica Moldova!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, aseara, la ora 21.14, in zona Vrancea, la adancimea de 39 de kilometri. Seismul a fost resimtit si la Bucuresti. Apoi a fost urmat de patru replici, cu magnitudinea de 2,8, 3,1, 2,6 si 2,7 grade pe scara Richter. Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona.

cutremur seism

  • Replica de 2,6 grade a avut loc in cursul diminetii de duminica, 23 noiembrie, la ora 3:14, iar cea de 2,7 grade la ora 6:01.
  • Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sambata seara, in Vrancea, a avut doua replici, cu magnitudinea de 2,8 si 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).
  • Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealalta la 22.30, potrivit aceleiasi surse.

Seismul de sambata seara, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.

Dupa primele masuratori, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade. Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat ca dupa seismul produs in Vrancea nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona.

„Seismul de sambata seara a avut o replica, de 2,1 grade. In perioada urmatoare, nu sunt de asteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru ca acesta a fost unul de reasezare in zona Vrancea”, a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adancimii.

„De regula, in aceasta zona seismica avem cutremure de adancimi de 90 pana la 140 de kilometri. Cel de sambata seara a fost la adancimea de 40 de kilometri si din acest motiv a fost resimtit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.

In Republica Moldova, cutremurul a fost resimtit cu o magnitudine cuprinsa intre 4 si 5 grade pe scara Richter.

„Este un cutremur moderat. Cand este un astfel de cutremur, nu se produc pagube”, a declarat Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie si Seismologie al Academiei de Stiinte a Moldovei.

In Bulgaria, cutremurul a fost resimtit in nord-estul tarii, dar nu a provocat victime sau pagube, a anuntat Ministerul de Interne de la Sofia, intr-un comunicat transmis de agentia FOCUS News. Orasele cele mai afectate au fost Ruse, Varna, Sumen si Svistov.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta in Romania. Anul trecut, la 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

Sursa: Mediafax

 

Ultimele stiri