Acasă Dosar De unde se finanteaza Statul Islamic, cine decide atentatele si cat costa!

De unde se finanteaza Statul Islamic, cine decide atentatele si cat costa!

  • Cum se fac recrutarile?

SI dispune de o masina de propaganda foarte dezvoltata pentru productia de inregistrari video, fotografii si declaratii privind activitatile sale, inclusiv executiile barbare in public, pentru a atrage noi recruti. Un mare numar de suporteri disemineaza aceste materiale online.

Dar, pentru o operatiune ca cea din Paris, era esentiala prezenta un agenti cu legaturi in Europa.

SI „a ales cel mai probabil sa foloseasca luptatori externi europeni pentru a lansa atacuri ca cele din Paris, deoarece acesti luptatori mentin conexiuni cu retele radicale si criminale din tarile lor”, spune Harleen Gambhir.

„Aceasta retea ajuta la furnizarea de arme si logistica necesare unei aplicatiuni ca cea din Paris”, afirma ea.

  • Care sunt sursele de finantare?

Exista mai multe, potrivit expertilor.

Pe teritoriul pe care il controleaza in Irak si in Siria, SI practica jaful si impune taxe populatiei locale. La acestea se adauga contrabanda cu petrol si antichitati sau rascumpararile pentru eliberarea de ostatici. Potrivit unei anchete Financial Times publicata in octombrie, doar traficul cu petrol aduce SI 1,5 milioane de dolari pe zi, la un pret mediu al barilului de 45 de dolari.

Dar operatiunile externe sunt probabil finantate independent.

Functionarea SI „este diferita de cea a al-Qaeda”, subliniaza Matthew Levitt, fost responsabil al Trezoreriei americane, in prezent la Washington Institute. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in subordine „un teritoriu mare si poate impune taxe populatiei, forme de extorsiune si tot genul de activitati criminale”.

Dar „tipul operatiunilor ca cea pe care am vazut-o la Paris sunt probabil finantate din fonduri independente, provenind in special din activitati criminale”, explica el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
1
2
3
Articolul precedentProfesorul Florin Colceag, ”antrenorul de genii”: In materie de educatie Romania se afla inca in Evul Mediu!
Articolul următorALARMA cu BOMBA in Germania! Un stadion intreg a fost EVACUAT, Merkel trebuia sa fie acolo!