Acasă Dosar De unde se finanteaza Statul Islamic, cine decide atentatele si cat costa!

De unde se finanteaza Statul Islamic, cine decide atentatele si cat costa!

34
Cum functioneaza si cine conduce gruparea jihadista Statul Islamic, cine coordoneaza atacurile – agentia France Presse descrie, intr-un rezumat, mecanismul de atragere a adeptilor si care sunt sursele de finantare ale teroristilor care au revendicat recent atentatele din Paris, Beirut si impotriva avionului rusesc care s-a prabusit in peninsula Sinai din Egipt.

  • Cine conduce SI?

SI este condus de Abou Bakr al-Baghdadi, care s-a proclamat in iunie 2014 „calif” al teritoriilor cucerite in Siria si in Irak.

El joaca un rol major dar responsabilitatile actiunilor militare si administrative ale „califatului” sunt impartite intre mai multi lideri, care se afla in special la Raqqa si Mosul, fiefurile SI in Siria si Irak, scrie hotnews.ro.

Dornic sa functioneze ca un stat, SI a creat administratii pentru a gestiona o serie de servicii, precum educatia.

„Baghdadi pare o figura de prim rang in procesul de decizie”, spune Aymenn al-Tamimi, cercetator la Middle East Forum. „Dar cred ca exista o anumita autonomie acordata la scara locala”.


Citeste si:


  • Cine coordoneaza atacurile?

Nu exista in continuare o proba tangibila care sa arate ca lideri ai SI au ordonat atacurile de vineri, din Paris, dar Baghdadi este cel care oa deciziile strategice.

„Nu avem pentru moment nicio proba ca atacurile de la Paris au fost ordonate de cela mai inalte nivele ale Statului Islamic”, explica Tamimi.

„Operatiunile sunt dupa toate aparentele executate de comandanti la ordinele lui Baghdadi”, subliniaza Harleen Gambhir, de la Institute for the Study of War.

Agenti cu legaturi in SI au „incercat sa atace Europa in mai multe randuri in acest an. Atacurile de la Paris reprezinta pentru ei un succes si nu un eveniment unic care a cerut permisiunea speciala a lui Baghdadi”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos