11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialDetinutii care comit inselaciuni prin telefon! Trimit si cate 500 de sms-uri...

Detinutii care comit inselaciuni prin telefon! Trimit si cate 500 de sms-uri pe ora!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Prefectul Capitalei a anuntat cand se inchid scolile in Bucuresti

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a vorbit, duminică, pe B1 TV...

Ministrul Economiei, mesaj pentru bucuresteni: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, toate problemele...

Dezvaluiri despre cum se fraudeaza rezultatele votului! Studiu de caz!

Legea electorala e imposibil de respectat de catre presedintii...

COUNTY PRISONSInselaciunile prin telefon comise de detinuti au capatat o amploare incredibila si s-au perfectionat de la o zi la alta, un singur puscarias ajungand sa trimita, de pe telefonul mobil, peste 500 de mesaje pe ora, pentru a racola noi victime, spun politistii bucuresteni.

Numai in Capitala, la sfarsitul lunii octombrie 2012 se aflau in lucru peste 130 de dosare care aveau ca obiect inselaciuni prin telefon comise de catre detinuti, fara a fi luate in calcul, la momentul respectiv, dosarele deja solutionate.

„Este o infractiune care prospera pe fondul faptului ca foarte multi detinuti dispun de telefoane mobile. Ca exemplu, numai noi am gasit, la o perchezitie, 15 telefoane intr-o singura celula”, spune inspectorul principal Marinel Iordanescu, de la Serviciul Judiciar al Politiei Capitalei.

Potrivit lui Iordanescu, inselaciunile prin telefon vizeaza, in principal, persoane in varsta, care pot fi determinate sa-si dea toate economiile pentru a putea intra in posesia unor premii fictive de ordinul zecilor de mii de euro.

Iordanescu a explicat ca detinutii preferau initial sa sune la intamplare, pe numere din reteaua Romtelecom, pornind de la premisa ca majoritatea celor care au acasa telefonie fixa sunt persoane varstnice.

In acest mod a fost inselata o femeie in varsta de 80 de ani, care in aprilie anul trecut a venit la Politia Capitalei si s-a plans ca a ramas fara peste 9.000 de lei ca urmare a unei escrocherii.

Femeia a povestit ca, dupa ce sotul ei, veteran de razboi, a murit, nu a avut bani sa-l ingroape, astfel ca l-a incinerat. Ulterior, femeia a vandut un teren agricol cu 7.000 de lei si a strans din pensie alti 2.000 de lei, bani pe care intentiona sa-i foloseasca pentru a-si inmormanta barbatul.

Inainte de inmormantare, femeia a fost sunata pe telefonul fix de acasa de un barbat care a anuntat-o ca numarul ei de telefon a fost extras, prin tragere la sorti, de Romtelecom, pentru un premiu important. Pentru ridicarea acestuia, insa, femeia trebuia sa achite o suma importanta de bani, ii preciza interlocutorul. Escrocul, un detinut, a reusit astfel sa o pacaleasca pe batrana sa achite unor falsi functionari ai companiei de telefonie, complici ai puscariasului, toti banii pe care ii avea.

Pornind de la acest caz, politistii au declansat o ancheta ampla, care, dupa interceptari de telefoane, s-a ramificat catre mai multe penitenciare din tara.

Inspectorul principal Marinel Iordanescu spune ca investigatiile au mers foarte greu atat din cauza detinutilor care au refuzat permanent sa recunoasca faptele, cat si a unor reprezentanti ai Administratiei Penitenciarelor care nu ar fi vrut sa acorde politistilor tot sprijinul de care acestia ar fi avut nevoie.

„In timp ce supravegheam numerele unor detinuti despre care aveam date ca se ocupa de inselaciuni prin telefon, am constatat ca, in numai doua ore, de pe o singura cartela s-au dat peste 1.000 de mesaje, aproximativ 500 de SMS-uri pe ora”, a adaugat Iordanescu.

Potrivit ofiterului de la Serviciul Judiciar al Politiei Capitalei, sms-urile contineau mesajul:

„Felicitari, sunteti castigatorul unui premiu de 10.000 de euro si un laptop Toshiba. Pentru validare, apelati acest numar de telefon”.

Politistii spun ca din 1.000 de persoane care primeau acest mesaj, aproximativ 10-15 sunau inapoi la numarul indicat in sms. Un detinut specializat in astfel de escrocherii a reusit sa tina la telefon, timp de o ora si patru minute, o femeie care se afla la cumparaturi intr-un centru comercial. Detinutul a asteptat calm, la telefon, pana cand victima si-a terminat cumparaturile, iar apoi a convins-o sa trimita prin transfer bancar, in doua transe, 1.200 de lei. Acesti bani insemnau, potrivit escrocului, impozitul pe castig de 16 la suta, taxa de validare premiu si taxa de transfer.

Marinel Iordanescu spune ca, in multe cazuri, escrocii scapa nepedepsiti pentru ca, pe de o parte, multe victime nu se constituie parti civile, iar pe de alta, in unele cazuri se inregistreaza prejudicii mici, fiind aplicate doar amenzi administrative.

„Este o impresie falsa ca acest gen de infractiune provoaca prejudicii mici. In unele cazuri, prejudiciul poate fi unul destul de mic, insa suma obtinuta de escroci difera de la caz la caz. Am inregistrat inclusiv prejudicii de 30.000 de lei, iar cel mai mare cunoscut de noi se ridica la 100.000 de lei”, a adaugat Iordanescu.

Cel mai recent caz de acest gen este cel al unei grupari de escroci care actiona din Penitenciarul Jilava. Aceasta a fost destructurata luni de politistii bucuresteni ai Sectiei 5, cu ajutorul Directiei de Operatiuni Speciale a Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, la capatul a doua perchezitii.

In urma perchezitiilor, in camera unde se aflau incarcerati liderii grupului au fost gasite cartele telefonice si telefoane mobile, iar in celalalt loc perchezitionat au fost gasite telefoane mobile, cartele telefonice si mai multe inscrisuri.

Actiunea a fost declansata in contextul in care Politia Capitalei fusese sesizata de mai multi cetateni care s-au plans ca au fost apelati, atat pe telefonul fix, cat si pe telefonul mobil, de catre persoane necunoscute care pretindeau ca reprezinta o companie de telefonie fixa si ca, prin tragere la sorti, cei apelati ar fi castigat un premiu in bani. Pentru a intra in posesia „premiului” li se solicita achitarea unui comision, in diferite conturi bancare si la oficii postale.

Verificand informatiile, politistii au dat de urma escrocilor, acestia fiind doi detinuti din Penitenciarul Jilava care au contactat din detentie mai multe persoane, incepand din noiembrie 2012 si pana in martie 2013, spunandu-le ca au castigat diferite premii si pot intra in posesia lor dupa ce depun bani intr-un anumit cont. Acestia au reusit sa insele o persoana de la care au solicitat si obtinut 2.400 de lei, dar au avut si alte tentative, care, insa, nu le-au reusit. Cei doi detinuti, de 30 si 43 de ani, incarcerati la Jilava pentru trafic de persoane si inselaciune, erau ajutati de doua femei, care retrageau sumele de bani depuse.

Cazuri similare sunt in atentia anchetatorilor din mai multe judete.

Grupari conduse de detinuti au reusit sa insele atat persoane fizice, cat si agenti de transfer monetar din cadrul unor unitati bancare, supermarketuri si alte companii. Folosind identitati fictive si pretinzand ca telefoneaza de la centrala bancii sau ca sunt agenti ai serviciului de transfer, escrocii spuneau ca se fac testari ale sistemului si cereau sa faca operatiuni de transfer monetar pe numele unor persoane. Dupa ce obtineau codul tranzactiei, il trimiteau prin SMS altor membri ai gruparii, care retrageau rapid sumele de bani din conturile in care acestea erau transferate.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri