14.1 C
București
sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăSocialSanatateDiferenta dintre fructele confiate si cele uscate. Atentie, unele sunt OTRAVITOARE!

Diferenta dintre fructele confiate si cele uscate. Atentie, unele sunt OTRAVITOARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Cum iti bati joc de vitaminele din alimente cand le depozitezi in frigider

Multe persoane obisnuiesc sa depoziteze toate alimentele in frigider,...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Foarte multa lume confunda fructele confiate cu cele uscate, diferentele fiind insa foarte mari, scrie Adevărul.ro.

O alternativă poate fi înlocuirea produselor tradiţionale ce conţin mult zahăr, cu alte produse ce conţin zahăr natural. Fructele uscate natural pot fi această alternativă, dar atenţie: sunt uşor de confundat cu fructele confiate.

  Teoretic, fructele confiate sunt acele fructe de pădure fierte în sirop de zahăr, separate de el, apoi uşor uscate. Fructele confiate de calitate trebuie să conţină mai puţin de 80% din substanţa uscată. Pentru identificarea lor corectă, acestea trebuie apăsate cu mâna, printr-un ambalaj de celofan sau o banală pungă, şi, dacă nu emană lichid, atunci putem cumpăra cu încredere. Dulciurile confiate au un adaos foarte mare de calorii şi de carbohidraţi. Mulţi părinţi, şi nu numai, speriaţi de pericolul reprezentat de toxicitatea zahărului, încearcă să înlocuiască bomboanele, ciocolata etc., cu fructe confiate (uscate), unde regăsim: curmale, smochine, stafide, banane, ananas, papaya, prune etc.

Citeste si:

Nutritionist cunoscut in toata Romania: Fructele si legumele se mananca, nu se beau!

Vrei sa SLABESTI patru kilograme in trei zile? Incearca DIETA cu FRUCTE!


”Fructele confiate conţin fructoză, care este un zahar simplu despre care s-a aflat recent că nu inhibă pofta de mâncare, cum se credea. Această variantă de îndulcire cu fructe aduce însă un exces de zahăr în dietă, de aceea trebuie avut grijă ce fel de fructe confiate consumăm. Sunt mulţi producători cărora nu le pasă de modalitatea de fabricaţie a fructelor confiate, astfel că aceştia dublează sau chiar triplează cantitatea de zahăr aplicată în procesul tehnologic al acestor produse, fapt ce afectează sănătatea celui care ajunge apoi să le consume”, afirmă Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina, citată de Adevărul.ro.

Trebuie însă atenţie la ce cumpărăm deoarece diferenţa dintre fructele uscate natural şi cele confiate (uscate artificial) este una foarte mică – la exterior, diferenţă care, însă, contează, după cum s-a dovedit, extrem de mult.

”Pentru a putea beneficia de avantajele fructelor uscate natural trebuie să fim foarte atenţi deoarece acestea se aseamănă foarte mult cu fructele confiate. Practic, dacă nu ştim ce căutăm, adică dacă nu cunoaştem diferenţa dintre cele două produse, mai bine întrebăm vânzătorul. Deşi arată la fel, fructele confiate se fabrică diferit de cele uscate. De exemplu, printre cele mai apreciate fructe folosite în ambele categorii de produse despre care am vorbit sunt curmalele. Astfel, în vreme ce curmalele uscate sunt lăsate într-un cuptor pentru 24 de ore la o temperatură de peste 80 de grade C pentru a elimina toată apa, curmalele confiate au un alt proces de fabricaţie: ele sunt fierte câteva zile la rând într-un fel de sirop concentrat ce conţine mult zahăr, sirop care este, de cele mai multe ori, cu tot felul de conservanţi sau coloranţi, totul pentru ca fructele să arate mai bine. De aici şi imaginea fructelor confiate, care le fac mai atrăgătoare deoarece arată strălucitor, arată mult mai frumos decât fructele uscate natural”, mai spune nutriţionistul Ioana Popa din Slatina.

Ultimele stiri