Acasă Politica DNA: Cum fac unii campanie electorala – spagi de 230.000 de euro...

DNA: Cum fac unii campanie electorala – spagi de 230.000 de euro pentru deputatul PSD Ion Stan

25

Cercetările ce îl vizează pe deputatul Ion Stan, urmărit penal pentru trafic de influenţă, au fost extinse de către procurorii anticorupţie, potrivit cărora acesta a cerut şi a primit de la denunţător şi produse pentru campania electorală, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, potrivit DNA. Asta poe langa spaga de 130.000 de euro, pentru care pornisera cercetarile.

 Prin ordonanţa de extindere a cercetărilor, se precizează într-un comunicat de vineri al DNA, procurorii au reţinut că, în perioada mai-iunie 2009, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, Ion Stan a pretins şi a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte (PSD – n.r.), de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Stan, susţine DNA, l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător.

Potrivit DNA, lui Stan Ion i s-au adus la cunoştinţă, vineri, noile acuzaţii, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

DNA precizase anterior, joi, că deputatul a pretins, de la acelaşi denunţător, 130.000 de lei, din care a primit 60.000, în patru tranşe de câte 15.000 de lei. Banii au fost ceruţi pentru cheltuieli din campania electorală, Stan promiţând în schimb influenţă pentru obţinerea unor contracte, potrivit procurorilor.

Procurorii anticorupţie l-au citat vineri pe Ion Stan, pentru a da o declaraţie în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.

Deputatul a declarat, la ieşirea din sediul DNA – Structura Centrală, că va discuta luni cu colegii săi de partid despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, el precizând că nu va demisiona din Parlament şi va continua campania electorală.

Stan a stat în sediul DNA aproximativ o oră, el declarând la ieşire că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor pe motiv că aceştia nu i-ar fi prezentat încă documentele ce stau la baza acestui dosar.

Întrebat dacă a discutat cu colegii de partid şi cu preşedintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, deputatul Ion Stan a spus că va discuta luni cu aceştia despre cauza penală.

Totodată, Ion Stan a spus, răspunzând unei întrebări, că nu îşi va da demisia din Parlament şi că va continua campania electorală pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa.

Deputatul PSD a precizat că va reveni luni la DNA pentru a da o declaraţie în acest caz.

Joi, DNA a anunţat că procurorii anticorupţie au început urmărirea penală a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut, de la un om de afaceri care l-a denunţat, 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii arată în ordonanţa de începere a urmăririi penale că exista date şi indicii temeinice că, în perioada 12-14 noiembrie 2012, Ion Stan a pretins de la un denunţător 130.000 de lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul, susţin procurorii, a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie, Stan a primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 de lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală, a precizat DNA.

În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.

În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa. De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.

Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos