Rapoartele cu activitatile pe care le-ar fi prestat trimise de Victor Ponta la solicitarea ANAF sunt „copia fidela, literalmente, inclusiv in privinta greselilor de ortografie,” a activitatilor efectuate de avocatii colegi de cabinet ai lui Dan Sova, se arata in rechizitoriul DNA.
„Activitatile pretins a fi efectuate de inculpatul Ponta Victor-Viorel mentionate de acesta in rapoarte sunt copia fidela, literalmente, inclusiv in privinta greselilor de ortografie, a activitatilor efectuate de cei patru avocati pentru clientul…”, se arata in rechizitoriul prin care DNA l-a trimis in judecata pe premier.
Anchetatorii detaliaza in actul citat activitatile pentru care Victor Ponta a incasat 181.000 de lei, scrie Mediafax.
„In cuprinsul celor 16 inscrisuri sunt prezentate un numar de 36 de activitati specifice profesiei de avocat pe care inculpatul Ponta Victor-Viorel a pretins ca le-a efectuat in intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008 in cadrul conventiei de conlucrare dupa cum urmeaza: 10 activitati de pregatire a unor dosare, 9 activitati denumite discutii in legatura cu unele dosare, 7 activitati de studiu a unor dosare, 3 activitati de redactare a unor concluzii scrise si inca 7 alte activitati”, noteaza procurorii DNA.
Citeste si:
Premierul Victor Ponta chemat la DNA! Da declaratii in dosarul Dan Sova!
Dan Sova, prins intr-un moment JENANT, intr-un bar din Ploiesti!
Potrivit acestora, „din observarea cuprinsului celor 16 inscrisuri falsificate se constata asa cum s-a aratat mai sus ca activitatile juridice mentionate in cuprinsul lor au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste» dupa modelul activitatilor prestate lunar de avocatii (…), (…), (…) si (…) pentru clientul (…)” si ca „in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte”.
Procurorii arata ca in timpul controlului fiscal, in luna august 2011, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de premier, corespunzatoare celor 16 luni cât a durat conventia.
Intrucât specializarea juridica a lui Victor Ponta era dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
„La data respectiva, societatea de avocati avea doar câtiva clienti in aceasta situatie printre care si societatea (…). Astfel, in luna august 2011 s-au intocmit in fals prin metoda «copy paste» inscrisuri corespunzatoare fiecare câte unei luni in intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.
Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA ”Sova si Asociatii” suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care in realitate nu s-au efectuat.
In 18 iulie 2011, in timpul desfasurarii unui control fiscal, Victor Ponta a raspuns in scris in cadrul unei note explicative la trei intrebari adresate de inspectorii ANAF, in cuprinsul careia a prezentat o stare de fapt inexistenta, in sensul ca a acordat ”Consultanta in dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”, mai arata DNA.
Ulterior, pe fondul aceluiasi control fiscal, Victor Ponta s-ar fi inteles cu Dan Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica ce ar fi fost prestata de Ponta in cele 16 luni cât a durat conventia.
Anchetatorii mai noteaza ca, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta si Dan Sova ”au disimulat adevarata natura a provenientei banilor (181.439,98 lei) obtinuti de Ponta si justificati in baza conventiei de conlucrare profesionala intre SCA ”Sova si Asociatii” si cabinetul de avocat ”Ponta Victor-Viorel”. In realitate, ”banii reprezentau bonificarea lui Victor Ponta in considerarea facilitarii, de catre acesta, a incheierii si derularii contractelor de asistenta juridica a SCA ”Sova si Asociatii” cu complexurile energetice Turceni si Rovinari, cunoscând ca banii provin din savârsirea de infractiuni.
Procurorii mai spun ca o parte din aceste sume a fost folosita, in perioada octombrie 2007 – 2009, inclusiv pentru achizitionarea in anul 2008 a doua apartamente situate in Bucuresti, care ulterior, in anul 2013, au revenit in mod gratuit in proprietatea lui Victor Ponta, in urma lichidarii patrimoniului Cabinetului de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”. Totodata, cabinetul de Avocat ”Ponta Victor-Viorel” a folosit sumele provenite de la SCA ”Sova si Asociatii” pentru achitarea unor obligatii contractuale si a unor obligatii fiscale, iar o parte din aceste sume i-au revenit direct actualului premier.
La rândul sau, senatorul Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, este acuzat in acest dosar de trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani in legatura cu contractele incheiate cu complexurile Turceni si Rovinari
Dosarul a fost inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii propunând mentinerea masurilor preventive si asiguratorii dispuse in timpul cercetarii.