Educatia este stiinta de a asculta aproape orice fel de spuse fara a-ti pierde stapanirea sau increderea in tine insuti – Winston Churchill

63

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (n. 30 noiembrie 1874 – d. 24 ianuarie 1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit in Al Doilea Razboi Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de razboi ai secolului, a servit ca prim-ministru in doua mandate (1940-1945) si (1951-1955). A fost ofiter in Armata Britanica, istoric, scriitor si artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (in 1953) si a fost prima persoana care a primit titlul onorific de Cetatean de Onoare al Statelor Unite.

Churchill s-a nascut in familia aristocrata a Ducilor de Marlborough. Tatal sau, Lord Randolph Churchill, a fost un politician carismatic care a indeplinit functia de ministru de finante. Mama sa, Jenny Jerome, a fost o americanca care avea o pozitie sociala importanta. Ca tanar ofiter de armata, a participat la batalii din India Britanica, Sudan si la Al Doilea Razboi al Burilor. A fost corespondent de razboi si a scris carti despre acestea.

Fiind in prim planul politicii britanice pentru cincizeci de ani, a detinnut mai multe functii politice si ministeriale. Inainte de Primul Razboi Mondial, a indeplinit functiile de Presedinte al Comisiei de Comert, Ministru al Afacerilor interne si Prim Lord al Admiritati in cabinetul liberal al lui Asquith. A continuat in pozitia de Prim Lord al Admiritati pana la Campania Gallipoli. A luptat putin pe Frontul de vest, la comanda celui de-al 6-lea batalion al Infanteriei. S-a intors in guvern ca Ministru al Munitiilor,secretar de stat pentreu razboi si secretar de stat al aviatiei. Dupa razboi, Churchill a fost din nou numit ministru de finante intre anii 1924–1929 in gurvernul conservator al lui Baldwin, luand in anul 1925 decizia ca lira sterilina sa redevina convertibila in aur, la fel cum era dupa razboi, care a pus o presiune deflationista pe economia Marii Britanii.

In anii ’30, Churchill a avertizat parlamentul de pericolul reprezentat de Germania Nazista si campania sa de reinarmare. La izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost numit din nou Prim Lord al Admiritati. Dupa demisia lui Neville Chamberlain la data de 10 mai 1940, Churchill a devenit prim-ministru. Refuzul constant de a accepta infrangerea, predarea, sau un compromis pentru pace a ajutat Marea Britanie in prima parte a razboiului cand Marea Britanie era singura tara activ implicata impotriva lui Hitler. Churchill este cunoscut pentru discursurile si emisiunile radiofonice despre razboi. A condus Marea Britanie ca prim-ministru pana la asigurarea victoriei impotriva Germaniei Naziste.

Dupa ce Partidul Conservator a pierdut alegerile din 1945, a devenit Lider al opozitiei. In 1951, a devenit din nou prim-ministru, pana in 1955. Dupa moartea sa, Regina Elizabeta a II-a i-a acordat onoarea unei „inmormantari de stat”, fastuoase, la care s-au adunat cei mai multi oameni politici din istorie.[1] Numit Cel mai mare britanic din toate timpurile inr-un sondaj din 2002, Churchill este considerat una dintre cei mai influente persoane din istoria Marii Britanii.