Nu ne oprim din joaca atunci cand imbatranim ci imbatranim atunci cand incetam sa ne mai jucam – George Bernard Shaw

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanti dramaturgi delimba engleza de la William Shakespeare. Shaw s-a facut cunoscut atat ca autor de piese de teatru, cat si in calitate de critic de arta si publicist politic.

George Bernard Shaw s-a nascut la Dublin in Irlanda, in familia unui mic functionar. Intrucat resursele materiale ale parintilor erau foarte limitate, Shaw n-a putut merge la universitate, lucru pe care, de altfel, nu l-a regretat, socotind ca „nu prea avea ce sa invete acolo”. La varsta de 20 de ani pleaca la Londra si isi incearca fortele in gazetarie si literatura. Primul sau roman”Lipsa de maturitate” (Immaturity) i-a fost respins de editura „Chapman and Hall”. Atras de miscarea socialista, devine in 1884 unul dintre fondatorii „Societatii fabienilor” (Fabian Society), din care s-a format mai tarziu partidul laburist englez. Scrie un mare numar de articole si pamflete pe teme sociale si politice, remarcandu-se ca publicist cu un stil caustic si combativ. Continua si activitatea literara si reuseste sa publice primele romane: „Un socialist individualist” (An Unsocial Socialist, 1884), „Profesiunea lui Cashel Byron” (Cashel Byron’s Profession, 1885), „Dragoste printre artisti” (Love Among Artists, 1887). Shaw este atras de teatrul realist al scriitorului norvegian Henrik Ibsen si scrie eseul „Chintezenta Ibsenismului” (The Quintessence of Ibsenism, 1891), devine admirator al muzicii lui Richard Wagner, pe care il apara impotriva publicului englez refractar in cartea „Wagnerianul perfect” (The Perfect Wagnerite, 1898).

Inca din 1885 Shaw a inceput sa scrie o piesa de teatru in colaborare cu William Archer, dar ei nu s-au putut intelege si piesa a fost abandonata. Shaw a extras schitele initiale si, dezvoltandu-le, a creat prima sa piesa „Casele vaduvilor” (Widowers’ Houses), reprezentata in 1892. Aceasta piesa si cele ce au urmat au provocat o adevarata controversa in lumea teatrala si literara. Popularitatea lui a crescut insa cu fiecare noua piesa, iar la sfarsitul secolului Shaw era deja cunoscut ca cel mai de seama dramaturg al timpului. Devenit celebru, a continuat pana la sfarsitul vietii sa participe la viata social-politica. Pozitia lui era ambigua, saluta revolutia socialista din Rusia si se declara entuziast dupa vizita facuta inUniunea Sovietica in anii 30, anii marilor epurari staliniste, in acelasi timp condamna regimurile totalitare si este adept al democratiei. A murit in 1950 la varsta de 94 de ani in resedinta sa din Ayot Saint Lawrence.