Specialistii sustin ca abstinenta este cea mai importanta metoda de contraceptie, eficienta ei fiind, evident, de 100% cand vine vorba despre bolile cu transmitere sexuala si despre evitarea sarcinilor neplanificate.
Nu este, insa, o practica usoara. Persoana care alege sa practice abstinenta trebuie sa evite situatiile in care ar putea fi tentata sa intretina raporturi sexuale, scrie voceatransilvaniei.ro.
Lipsa actiunilor sexuale duce la disfunctii sexuale. Cu cat perioada este mai mare, cu atat suntem mai dispusi la tulburari sexuale mai mari.
„Fie ca este vorba despre barbati sau despre femei, dupa o perioada de abstinenta sexuala, acestia devin stangaci in atingeri, nu mai au aceleasi reflexe, nu se mai pot adapta la fel de bine, ba chiar pot avea tulburari de dinamica sexuala: ejaculare precoce, orgasm. Abstinenta duce la o disfunctionalitate la nivel de participare cognitiv-comportamentala pe stimulii excitatori, san, vagin, coapse, penis”, sustine sexologul Cristian Delcea.
Necesitatea sexului
Sexul reprezinta o necesitate a corpului, astfel ca, lipsa acestuia are consecinte si in ce priveste comportamentul. Studiile arata ca printre consecintele abstinentei se numara deficientele de concentrare, scaderea stimei de sine, cresterea nivelului de stres, sau chiar atacurile de panica. Toate aceste schimbari comportamentale afecteaza si psihicul.
„Abstinenta sexuala este o consecinta a tulburarilor de personalitate. Poate fi vorba despre un volum mare de munca, un program prelungit, o consecinta a ceea ce experimentam negativ. Abstinenta poate aparea si datorita factorilor de vointa, dar in acest caz este vorba despre altceva. Dorinta de sex poate reveni oricand, chiar daca in primele acte sexuale persoana respectiva nu se va mai descurca la fel de bine”, a mai precizat sexologul si psihologul Cristian Delcea.
Acesta adauga ca sexul este si un bun medicament, datorita hormonilor care se elibereaza, astfel ca persoanele care fac sex regulat sunt mai sanatoase decat abstinentii.