Acasă Turism Este oficial: Romanii care revin, dupa 15 iunie, din Austria, Grecia si...

Este oficial: Romanii care revin, dupa 15 iunie, din Austria, Grecia si Bulgaria nu mai trebuie sa intre in izolare la domiciliu

396

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca romanii care revin dupa 15 iunie din Austria, Bulgaria si Grecia precum si din alte tari cu numar redus de infectari nu mai trebuie sa intre in carantina.

„Am decis sa propunem reluarea unor activitati si o serie de alte masuri pentru relaxare. In ce priveste izolarea la domiciliu pentru romanii care revin din alte state, INSP va aplica o metodologie privind numarul de infectari. Se va stabili un coeficient, romanii care vin din tarile care se situeaza sub acest coeficient, de 5, (5 cazuri de infectari zilnice la un milion de locuitori), nu vor trebui sa se mai izoleze la domiciliu pentru 14 zile. Este vorba despre tari precum Austria, Bulgaria si Grecia”, a declarat Orban.

O alta masura priveste redeschiderea magazinelor din mall-uri, insa restaurantele si locurile de joaca vor ramane inchise.

„De asemenea, traficul aerian cu toate aceste tari care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesara izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, in baza hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pe baza evaluarii care este facuta de INSP.

Se va relua activitatea de tratament balnear.

Odata cu incetarea scolii, va fi sistat ajutorul de plata a 75% din salariu pentru parintii care stateau acasa. Multe familii active vor fi in situatia dificila de a gasi persoane care sa aiba grija de copii. Recomandarea noastra este sa faca tot ce pot pentru a gasi in familie sprijin. Daca nu, permitem redeschiderea gradinitelor, after-school-urilor care functioneaza pe perioada verii.

Se va permite cresterea numarului de persoane de la 3 la 6 pentru activitatile sportive si recreative care se desfasoara in aer liber.

Se permite reluarea activitatilor pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri. Se reia activitatea in piscine exterioare, nu in piscine interioare”, a mai spus premierul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos