Luni s-a deschis la Vatican Sinodul dedicat familiei, unde în următoarele trei săptămâni urmează să aibă loc dezbateri intense asupra unor probleme care afectează Biserica Catolică, precum căsătoriile între persoane divorţate, concubinajul sau homosexualitatea, relatează AFP online.
Papa Francisc i-a îndemnat pe „preoţii sinodali” să nu considere reuniunea la care participă drept un „parlament”, în care participanţii să se livreze la „negocieri, tratative şi compromisuri”, ci ca pe locul în care „Biserica merge împreună”.
Jorge Bergoglio a stabilit deja cadrul dezbaterilor duminică, în timpul mesei de deschidere a celui de-al doilea sinod organizat în decurs de doi ani pe tema familiei. Lucrările se vor desfăşura până la 25 octombre.
Francisc a reafirmat dogma catolică referitoare la caracterul indisolubil al căsătoriei, neapărat între un bărbat şi o femeie, într-un discurs foarte ferm, de natură să le ofere asigurări conservatorilor. Însă el a avertizat totodată că Biserica s-ar „trăda” dacă şi-ar închide uşile „oricui bate şi cere ajutor şi susţinere”.
De asemenea, fără să numească niciodată persoanele care trăiesc „ilegal” din punctul de vedere al Bisericii Catolice – precum persoanele divorţate care se recăsătoresc, cuplurile concubine ori homosexualii -, Papa argentinian a amintit că nu poate fi vorba „de a arăta cu degetul pentru a-i ajuta pe alţii”, deoarece Biserica are „datoria să caute şi să îngrijească cuplurile rănite”.
Citeste si:
Wake-up! Papa Francisc isi lanseaza primul album de ROCK PROGRESIV!
– Dezbateri dureroase
Papa s-a rugat la Duhul Sfânt să călăuzească dezbaterile în acest „spaţiu protejat” – sinodul -, deoarece dezbaterile se anunţă furtunoase, atât de profunde sunt disensiunile.
Dincolo de problema homosexualităţii, ridicată în mod zgomotos sâmbătă de „coming out”-ul unui preot polonez, multe alte subiecte divizează Biserica, începând cu problema crucială a persoanelor divorţate care s-au recăsătorit.
Considerate necredincioase primului – şi în ochii Bisericii unicului – consort, pot, oare, aceste persoane, să primească împărtăşania, la fel ca ceilalţi credincioşi, aşa cum cer mulţi, sau sunt condamnate să rămână etern în afara sfintelor taine?
Preotul Krysztof Olaf Charamsa, un membru al Curiei roamane (Guvernul Vaticanului), şi-a dezvăluit homosexualitatea şi, în acelaşi timp, intenţia de a-şi trăi în mod deschis dragostea faţă de partenerul său, Eduardo.
A venit vremea ca „Biserica să deschidă ochii faţă de gay-ii credincioşi şi să înţeleagă că soluţia pe care o propune, adică abstinenţa totală şi o viaţă fără dragoste, nu este umană”, a declarat acest teolog polonez în vârstă de 43 de ani.
„Clerul este în mare parte homosexual şi în acelaşi timp, din nefericire, homofob până la paranoia, deoarece este paralizat de lipsa acceptării propriei sale orientări sexuale”, a declarat el.
– Declaraţii dure
Aceste declaraţii dure au provocat furia Vaticanului, care l-a demis imediat din funcţiile pe care le deţinea în cadrul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, organismul Vaticanului însărcinat să vegheze tocmai la respectarea dogmei catolice.
„În pofida divergenţelor pe care le avem, acest sinod nu trebuie să fie o dovadă de forţă, ai cărei arbitri să fie microfoanele şi camerele” de luat vederi ale presei, i-a îndemnat luni cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscopul Parisului, unul dintre cei patru copreşedinţi ai sinodului.
După ce primul sinod a relevat, în urmă cu un an, disensiuni profunde, cei 360 de participanţi la această a doua rundă, numiţi în septembrie de către Papă, reprezintă un dozaj savant între „conservatori” şi „liberali”, fără să-i excludă pe cei mai radicali din ambele tabere.
În faţa acestor sute de episcopi şi prelaţi, doar 18 cupluri vor avea sarcina să facă auzite vocile femeilor şi laicilor.
Papa argentinian consideră că familia tradiţională traversează o criză profundă şi că este necesar ca Biserica să ştie să răspundă evoluţiilor vremii – dar fără să li se conformeze.
La finalul sinodului, Jorge Bergoglio va fi cel care va decide, singur, probabil în primăvară, inflexiunile care este necesar să fie aduse mesajului Bisericii.