FMI spune că economia mondială își revine mult mai repede decât sperau experții

Numărul doi din Fondul Monetar Internațional a indicat sâmbătă că există semne emergente ale unei redresări economice globale mai puternice, dar a avertizat că rămân riscuri semnificative, inclusiv mutațiile suferite de coronavirus, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Geoffrey Okamoto, First Deputy Managing Director FMI, a declarat că la începutul lunii aprilie instituția își va actualiza previziunile din ianuarie pentru o creștere globală de 5,5%, pentru a reflecta cheltuielile suplimentare de stimulare fiscală din Statele Unite, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Într-un discurs adresat Forumului pentru Dezvoltare din China, Okamoto și-a exprimat îngrijorarea cu privire la divergențele crescânde dintre economiile avansate și piețele emergente, aproximativ 90 de milioane de oameni trecând sub pragul sărăciei extreme de când a început pandemia.

Okamoto a declarat că China a revenit deja la nivelurile de creștere pre-pandemice înaintea tuturor economiilor mari, dar că există semne îngrijorătoare ale unei diferențe în creștere între economiile avansate și piețele emergente.