Acasă ACTUALITATE Inca o categorie devine DESUPRA LEGII! Avocatii au acum propria IMUNITATE!

Inca o categorie devine DESUPRA LEGII! Avocatii au acum propria IMUNITATE!

30

Avocatii din Romania tocmai au devenit imuni in fata legii si pot apara in instanta orice corupt fara sa trebuiasca sa informeze autoritatile.

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, avocat de profesie, a depus mai multe amendamente la Legea avocaturii, care prevăd că avocații nu vor răspunde dacă nu denunță fapte de corupție, despre care află în exercitarea profesiei și că sunt obligați să o facă doar în cazurile de infracțiuni cu violență sau terorism. Potrivit unui alt amendament, procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client și avocat, nici a „suporturilor de sune, imagine și date”, adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparținând avocaților.

„Acestea (perchezitii informatice – n.r.) privesc anumite raporturi, nu poți să interzici confiscarea de înscrisuri, în general. Se referă la raporturile dintre client și avocat, atâta timp cât nu și avocatul este suspect de comiterea unei infracțiuni. În prezent, nu există niciun fel de protecție a avocatului, este foarte ușor ca avocatul să devină suspect numai prin faptul că asistă un suspect sau un învinuit. Am vrut să fie clară o delimitare din acest punct de vedere și să asigur o protecție a avocatului, care să își poată face profesia nu sub presiunea organului de urmărire penală. Dacă ulterior, se constată că este complice la o infracțiune, fără nicio discuție”, a explicat senatorul PSD susținerea modificărilor propuse la legea exercitării profesiei de avocat, potrivit HotNews.ro.

În acest sens, Ioan Chelaru a precizat că dorește să protejeze avocatul „împotriva abuzurilor, atât”.


Citeste si:

Descinderi DNA la unul dintre cei mai celebri avocati din Romania!

JOACA de-a ANTICORUPTIA: O avocata este acuzata de DNA ca a „tensionat” un martor recitand „Roata morii se-nvarteste”! VIDEO


„Eu nu vreau să protejez avocatul împotriva legii, eu vreau să protejez avocatul împotriva abuzurilor, atât. Perchezițiile nu se pot face decât în prezența decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru că am nevoie de cineva neutru. Organul de urmărire penală vine și face percheziții, în urma unui ordin și are un interes, învinuitul sau suspectul are un alt interes, și atunci este nevoie de un organ neutru care să asigure obiectivitatea acestor percheziții”, a adăugat senatorul PSD.

Întrebat dacă un caz, precum cel al lui Dan Șova, ar mai putea fi cercetat, senatorul PSD a răspuns:

„Absolut, deci eu nu protejez, nu se asigură protecția avocatului împotriva legii, ci împotriva abuzurilor.”

Raportul Comisiei juridice cu aceste modificări a ajuns, marți, în plen, urmând ca miercuri să fie votate modificările la Legea avocaturii. Astfel, dacă acestea vor fi votate, miercuri, în plenul Senatului, vor mai trebui să treacă și de Camera Deputaților.

Proiectul de lege este susținut de majoritatea avocaților – parlamentari de la toate partidele.

Continuarea aici

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos