In industria eoliana se stie ca Guvernul are deja pregatita legea care le injumatateste subventiile pentru producerea energiei si se vorbeste numai de faliment. Pe de alta parte, oficialii de stat spun ca ceilalti producatori de energie din surse conventionale si populatia nu mai pot sustine o industrie a regenerabilelor foarte profitabila.
Reducerea facturii la energie, o „sarcina foarte grea” – oficial ANRE
Reprezentantii ANRE au discutat cu premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, despre diverse posibilitati de diminuare, in acest an, a efectelor in facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile, dar este „o sarcina foarte grea”, potrivit unui oficial ANRE.
„Cu ministrul pentru Energie, Constantin Nita, si premierul Victor Ponta discutam posibilitati de reducere in acest an a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabila in pretul final la energie electrica, dar aceste masuri nu au nicio legatura cu diminuarea schemei de sprijin in urma constatarii unei supracompensari”, a declarat miercuri Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la o conferinta pe teme energetice.
„Este o sarcina foarte grea, si pentru ANRE, si pentru Guvern, sa dam niste preturi suportabile”, a spus Bege.
„ANRE crede ca se poate reduce numarul de certificate verzi, vineri vom dezbate raportul de monitorizare a pietei pentru 2012, precum si propunerile de modificare. Vom propune Guvernului exact ce ne va spune raportul, dar o reducere a schemei de sprijin nu va fi facuta mai devreme de 1 ianuarie 2014”, a spus Bege.
El a adaugat ca una dintre propuneri privind diminuarea efectelor facturi a preturilor energiei, in acest an, este amanarea comercializarii unui anumit numar de certificate verzi pentru diverse categorii de energii regenerabile.
„La eolian de exemplu exista propunerea sa se emita ambele certificate verzi, dar sa se vanda doar unul. Ar insemna ca furnizorii nu vor fi obligati sa cumpere un anumit numar de certificate verzi, care astfel nu se vor regasi in facturile finale”, a precizat Bege.
„Cei care cumpara energie din piata libera simt deja reducerea. La consumatorii casnici, care au pret reglementat, preturile sunt stabilite pentru tot anul. Ca sa le modificam, trebuie sa avem modificari majore. In pretul reglementat a fost luat oricum un cos de energie la cele mai mici preturi, de la centralel de Brazi, Nuclearelectrica si Hidroelectrica”, a mai spus Bege.
Ministrul Energiei are conturat un draft de ordonanta de urgenta care taie la aproape jumatate subventia pe care statul roman o acorda producatorilor de energie din surse regenerabile. Informatia provine de la Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana si este confirmata de Dumitru Chirita, vicepresedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Cei doi o prezinta, insa, in mod diferit.
„Din surse sigure, stim ca exista deja draft-ul de ordonanta de urgenta care ar ajusta valoarea maxima a certificatului verde de la 58 de euro la 30. Valoarea minima ar urma sa fie stabilita la 27 de euro, dar nu se umbla la numarul de certificate verzi acordate producatorilor. Cu aceste date, e un dezastru. Deja industria e moarta, nu mai vine nimeni sa faca investitii, nu se mai cumpara si nu se mai vand proiecte, cei care au deja centrale nu se pot decat ruga sa nu dea faliment”, arata David. Potrivit acestuia, o valoare de 30 de euro a certificatului verde nu este sustenabila pentru investitorii in regenerabile. „Banii pentru investitii s-au luat de la banci, acestea i-au acordat in baza unor planuri de afaceri multianuale, bazate pe un cadru legal predictibil. Acum, Guvernul vrea sa injumatatesca valoarea certificatului verde, ceea ce va face imposibila achitarea regulata a ratelor la banci. Investitorii care au montat deja turbinele nu pot decat sa se roage sa nu intre in faliment”, mai spune David.
Pe de alta parte, Chirita spune ca ajustarea subventiei este absolut necesara pentru ca actuala schema de sprijin ucide ceilalti producatori de energie din sistem si mareste factura la curent a populatiei. „Stiu despre proiectul de lege, probabil va avarea dintr-o zi in alta si se impunea de mai mult timp. In primul rand pentru ca concureaza neloial producatorii conventionali de energie, ei avand productia subventionata, si in al doilea rand pentru ca deja am vazut o marire a tarifului la energie, partial si din cauza lor”,a precizat deputatul. Potrivit acestuia, legea prin care se vor injumatati subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila se contureaza la cabinetul ministrul Energiei, Constantin Nita. De altfel, acesta s-a pronuntat recent in favoarea promulgarii unei astfel de legi spunand ca „nu putem sa distrugem industria romaneasca doar de dragul energiei regenerabile”
Legea actuala prevede ca fiecare producator de energie din surse regenerabile(eolian, fotovoltaic, biomasa sau microhidro) primeste o subventie pentru energia produsa si livrata in sistem sub forma certificatelor verzi. Pentru energia eoliana, microhidro si fotovoltaica, singurele regenerabile care conteaza, se primesc doua, trei, respectiv sase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem. Un astfel de certificat se tranzactioneaza acum la circa 50 de euro astfel incat, pe bursa de energie, producatorii eolieni sau fotovoltaici pot cobori mult sub preturile de piata pentru ca ei oricum fac profit din subventie.
Media de pret pentru energia in banda este, in prezent, de circa 180 de lei/MWh, de la 220 de lei in urma cu cateva luni. Cernavoda Power, un producator de energie din surse eoliene, a scos la vanzare si a si vandut energie la 130 de lei/MWh, mult sub preturile oricarui producator de energie din surse conventionale. Compania a incasat, astfel, 100 de euro din certificatele verzi primite si inca 40 de euro din pretul efectiv al curentului Practic, un astfel de producator incaseaza, doar din subventie, dublul sumei pe care ar putea-o primi de pe bursa.
Spre comparatie, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie „conventionala”, nu a reusit sa vanda energie la 180 de lei si a fost nevoita sa coboare pretul la 165 de lei/MWh, intr-o alta licitatie ce urmeaza sa se desfasoare pe 1 aprilie.
„Scaderea preturilor pe bursa dovedeste ca energia eoliana este o sursa de ieftinire a energiei”, apreciaza David.
Din datele Asociatiei pe care o conduce, in ultimii trei ani s-au facut investitii de 3 miliarde de euro in industria eoliana si s-au creat 3.200 de locuri de munca, bani si job-uri care ar putea fi pierdute daca schema suport se modifica.
Devoltarea sectorului energiei regenerabile in Romania este sustinuta de consumatorii de energie electrica. Miza investitorilor este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem, una solara sase certificate, una pe biomasa trei certificate iar o microhidrocentrala primeste trei certificate. Pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 58 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toata populatia Romaniei sprijina productia de energie verde.
In Romania exista aproximativ 2.100 de MW eolieni instalati si 70 de MW fotovoltaici. La sfarsitul acestui an, se estimeaza ca vor exista 2.400 de MW instalati in eolian, planurile de dinainte de anuntul de taiere a subventiilor fiind de 4.000 de MWh.
Romania trebuie sa-si asigure 38% din energia produsa din surse regenerabile pana in 2020. Daca la aceste surse includem si Hidroelectrica, atunci tara noastra a atins deja tinta.
Energia electrica s-a scumpit cu 10% de la 1 ianuarie, jumatate din acest procent fiind datorat sporirii nunmarului de certificate verzi ce trebuie platite de consumatori. De la 1 iulie se asteapta o noua scumpire de 2-3% a curentului din cauza inceperii procesului de liberalizare a pietei consumatorilor domestici.
BERD nu vrea sa auda de taierea subventiilor
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a trimis o scrisoare ministrului Energiei Constantin Nita prin care isi exprima ingrijorarea privind anuntate modificari ale schemei de sprijin pentru industria romana a regenerabilelor.
“Orice schimbare menita sa afecteze decizii de business luate in deplina incredere in mediul instituțional va avea un impact negativ asupra viitorului climat investițional din Romania”, se atrage atenția in scrisoarea semnata de Ricardo Puliti, Managing Director in cadrul diviziei pentru Energie si Resurse Naturale a BERD.
Oficialul BERD mai spune ca, in eventualitatea ca la nivelul Ministerului se ajunge la concluzia ca exista supracompensare pe ramura si trebuie facute modificari in schema suport, acestea nu trebuie, „in niciun caz” aplicate retroactiv pentru a nu afecta proiectele deja operabile si nici pe cele care au incheiate contracte de finantare pe baza actualei scheme de sprijin si care sunt acum in constructie.
Sursa: economica.net