Acasă Justitie Interceptari in dosarul analizelor medicale fictive! Retele false erau denumite “bomboane”!

Interceptari in dosarul analizelor medicale fictive! Retele false erau denumite “bomboane”!

17

1analizeMedicii implicati in dosarul privind falsificarea de buletine de analize actionau fie singuri, fie impreuna cu asistentii lor medicali cand intocmeau acele trimiteri la analize, potrivit referatului procurorilor. Biletele ajungeau la laborator si ulterior erau trecute in sistemul informatic al centrelor si trimise spre decontare la Casa de Asigurari de Sanatate.

Pentru a-si acoperi faptele, medicii aveau grija sa-i treaca in registre pe pacientii pe numele carora emiteau trimiteri, desi acestia nu fusesera niciodata la consult.

Si angajatii laboratoarelor aveau grija sa ascunda faptul ca primeau trimiteri falsificate. Cadrele medicale foloseau limbaj codificat. Astfel ca retetele false erau denumite „bomboane”.

Asistenta medicului Sergiu Birsan: Mama, fii atent. Cand mai imi aduci bomboanele din astea de bagat aici…

Sef laborator: I!

Asistenta medicului Sergiu Birsan: Daca nu are strada, numar, sector, le-am respins automat. (…) Si plus ca nu imi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde sa-i ghicesc. (…) Pe astia i-am mai avut odata.

Sef laborator: Bine, vino cu ei sa vorbim aici.

SURSA: referat procurori

Au fost insa si cazuri in care asistentii medicali au actionat fara stirea medicilor si semnau bilete de trimitere la analize in schimbul unor comisioane.

Asistenta: Acuma doamna doctor stiu ca ne zicea pana in 1. Nu stiu sa vazic exact, pana la cat…

Sofer: Sa vad sa vorbesc cu el si sa vad ce… eu am schimbat ceva bani astazi dar are de dat comisioane la medici si nu stiu cat ii mai raman.(…) 115-120 de milioane sa le dea la medici! Comisioane pe probe. Stii?

asistenta: Da&#8230

SURSA: referat procurori

37 de medici si asistenti, retinuti in dosarul decontarilor ilegale, ajung astazi in fata judecatorilor. Procurorii cer arestarea celor acuzati ca au fraudat Casa de Asigurari de Sanatate cu jumatate de milion de euro. Medicii au fost la un pas de a isca adevarate tragedii. Zeci de pacienti au primit analize false pentru ca laboratorul fie „pierdea” probele biologice, fie folosea substante expirate. In aceste cazuri, laborantii puneau diagnosticul „din ochi”.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos