Acasă Economie Investitorii straini, speriati de instabilitatea politica din Romania

Investitorii straini, speriati de instabilitatea politica din Romania

27

Romania are nevoie ca alegerile parlamentare din aceasta saptamana sa puna capat razboiului politic dintre liderii tarii, sau risca sa se confrunte cu declinul monedei, obligatiunilor si investitiilor, au declarat mai multi directori de companii si analisti consultati de prestigioasa agentie de presa americana Bloomberg.

Si mediul de afaceri asteapta finalizarea campaniei electorale

Romania, tara cu cei mai multi premieri incepand din 1990 in randul statelor membre UE, a fost condusa in acest an de trei guverne, intarziind planuri de a consolida economia si justitia. Investitiile straine directe au scazut puternic, la 1,1 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro in 2008, iar leul se situeaza aproape de minimul istoric, descrie Bloomberg situatia din Romania. „Avem nevoie de un guvern care sa puna in aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri”, a declarat Steven van Groningen, sef al diviziei din Romania a Raiffeisen Bank International.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta sunt prinsi intr-o lupta pentru putere care a condus la prabusirea unui guvern in martie si la un vot de demitere a presedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat ingrijorarea ca Romania inregistreaza un recul democratic, scrie Bloomberg.

Increderea investitorilor a scazut, alimentand majorarea costurilor de imprumut si impingand leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la inceputul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Nationala a Romaniei sa opreasca o serie de reduceri de dobanda, al caror scop era stimularea economiei.

Costul asigurarii datoriei pe cinci ani a Romaniei impotriva riscului de neplata (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

„Nu cred ca actuala coalitie de guvernare este constienta de pericolele cu care se confrunta. (Incertitudinea, n.r.) afecteaza investitiile straine, intrucat companiile devin foarte suspicioase privind prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte”, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica. Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-si respecta promisiunile agraveaza temerile legate de inrautatirea situatiei economice, potrivit Bloomberg.

„Faptul ca acest an electoral se va incheia este o veste buna, intrucat politicienii vor lasa deoparte disputele politice si vor aborda aspecte cheie. Indiferent de formula Guvernului dupa vot, ne asteptam sa asigure stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri”, spera Mark Mobius, manager care administreaza active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.

Urmatorul guvern trebuie sa dezvolte infrastructura si pietele de capital, dar si sa imbunatateasca legislatia, afirma Mobius si directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Infrastructura Romaniei este printre cele mai slabe din UE, potrivit Bancii Mondiale. Romania, cu o dimensiune apropiata de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrazi, cu o lungime insumata de 500 de kilometri, noteaza Bloomberg.

Companiile, precum producatorul german de anvelope Continental, au nevoie de imbunatatirea sistemului de transport pentru a putea distribui si pentru a putea livra in tarile vecine. „Intr-un an va fi locul perfect in care sa-mi fac planuri de afaceri si sa ma dezvolt, deoarece suntem aproape de surse de materii prime si de rute importante pentru transportul anvelopelor”, a declarat seful fabricii Continental din Timisoara, Pedro Carreira.

Dupa atat de multe promisiuni si atat de putina actiune in trecut, seful Raiffeisen Romania afirma ca va astepta sa vada daca politicienii isi vor indrepta atentia catre economie in loc sa se urmareasca unul pe altul. „Propunerile sunt doar vorbe. Ceea ce avem nevoie este o crestere a capacitatii administratiei de a-si indeplini promisiunile”, a mai spus van Groningen.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos