9.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalIsraelul a introdus clauza Aleph! Ce inseamna asta?

Israelul a introdus clauza Aleph! Ce inseamna asta?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

Cabinetul politico-militar al Israelului a introdus clauza Aleph pe 8 octombrie potrivit observatorului militar israelian Serghei Auslander. Aleph a fost pus in vigoare pentru prima data din 1973, dupa razboiul de la Yom Kippur. Fortele de Aparare Israeliene (IDF) au oficial mana libera pentru operatiuni militare, cu obligatia de a raporta situatia conducerii politice a tarii.

Nu se stie inca daca IDF va desfasura o operatiune militara terestra in Fasia Gaza. Deocamdata, israelienii se limiteaza la lansarea de atacuri cu rachete asupra tintelor islamiste din regiune.
„ Avem obiective pentru urmatoarele 12 ore: sa punem capat intrarilor din Gaza, sa preluam controlul asupra ei si sa distrugem toti teroristii de pe teritoriul nostr ”, a declarat purtatorul de cuvant al IDF, Richard Hecht.

Conducerea militaro-politica a Israelului a declarat deja Fasia Gaza zona inchisa, solicitand populatiei sa paraseasca acest teritoriu.Furnizarea de energie electrica, combustibil si alte bunuri a fost oprita. In plus, armata israeliana a inceput sa-si evacueze populatia din orasele si satele de langa Gaza.

Desi israelienii nu au reusit sa-si elibereze complet teritoriul de militantii Hamas, luptele sunt in desfasurare in comunitatea Magen.

Scurta istorie a conflictelor dintre Hamas si Israel

Istoria conflictelor dintre Hamas si Israel este complexa si se intinde pe mai multe decenii. Ea implica probleme politice, religioase si teritoriale. Iata o prezentare generala a evenimentelor si evolutiilor cheie din acest conflict in curs:

Conflictul israeliano-palestinian dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cu revendicari concurente asupra aceluiasi pamant de catre evrei si arabi.

Formarea Hamas:
Hamas, sau Miscarea de Rezistenta Islamica, a fost infiintata in 1987, in timpul Primei Intifada (revolta palestiniana) impotriva dominatiei israeliene in Cisiordania si Fasia Gaza. A aparut ca o ramura a Fratiei Musulmane si a castigat popularitate in randul palestinienilor, in special in Gaza.

Carta Hamas:
Carta Hamas, adoptata in 1988, contine un limbaj care cere distrugerea Israelului si infiintarea unui stat islamic in Palestina istorica. Aceasta ideologie a ramas o sursa majora de tensiune cu Israelul.

Prima Intifada (1987-1993):
Hamas a castigat proeminenta in timpul Primei Intifada prin implicarea in acte de violenta impotriva tintelor israeliene.

Acordurile de la Oslo (1993):
Acordurile de la Oslo au fost semnate intre Israel si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), ducand la infiintarea Autoritatii Palestiniene (AP) in anumite parti din Cisiordania si Fasia Gaza. Hamas s-a opus acestor acorduri, considerandu-le o tradare a cauzei palestiniene.

Hamas preia controlul asupra Gazei (2007):
In 2007, Hamas a preluat cu forta controlul Fasiei Gaza intr-un conflict violent cu Fatah, fractiunea politica palestiniana rivala condusa de Mahmoud Abbas de la AP. Aceasta diviziune a dus la o scindare intre Gaza (controlata de Hamas) si Cisiordania (controlata de Fatah).

Atacurile cu rachete si operatiunile israeliene:
O incetare temporara a focului si perioade de relativ calm au fost intermediate de mediatori internationali, precum Egipt si Natiunile Unite. Cu toate acestea, au fost de scurta durata, cu izbucniri periodice de violenta.

Proteste si demonstratii:
Protestele si demonstratiile, denumite adesea Marele Mars al Intoarcerii, au avut loc in Gaza din 2018. Aceste proteste cer dreptul refugiatilor palestinieni si al descendentilor lor de a se intoarce la casele lor ancestrale in ceea ce este acum Israel.

Evolutiile recente:
Situatia continua sa fie tensionata, cu ciocniri periodice, atacuri cu rachete si operatiuni militare israeliene. Eforturile diplomatice, cum ar fi Acordurile Avraam dintre Israel si mai multe state arabe, au modificat dinamica regionala, dar nu au condus la rezolvarea conflictului central israeliano-palestinian.
Conflictul dintre Hamas si Israel ramane unul dintre cele mai insolubile si volatile din lume, fara o solutie clara in vedere. Este marcata de dispute politice, religioase si teritoriale profund inradacinate, ceea ce o face o problema complexa si provocatoare de abordat.

Ultimele stiri