20.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomieLegea DARII IN PLATA a fost aprobata! Vezi modificarile ESENTIALE facute in...

Legea DARII IN PLATA a fost aprobata! Vezi modificarile ESENTIALE facute in ULTIMA CLIPA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Piata imobiliara se prabuseste: Banca Națională cere Guvernului să oprească programul „Prima Casă”

Ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la...

Guvernul schimba plafonul si transforma Prima Casa in Noua Casa

Guvernul are în discuţie, joi, un proiect de ordonanţă...

Programul „Prima Casa” la final! Cand se va da ultima casa?

Programul "Prima Casa" se apropie de final si se...

Guvernul Tudose opreste programul Prima Casa

Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM-urilor şi director general...

Deputatii din Comisia Juridică au adoptat, marți, proiectul cu amendamente pentru Legea dării în plată. Legea a trecut cu unanimitate.

Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir a cerut ca programul ”Prima Casă” să fie acoperit de Legea dării în plată, iar pentru cineva care predă bunul imobiliar, statul să acopere 50% din valoare către bancă, iar pentru restul să fie acoperit de Legea dării în plată.

Acest amendament nu a trecut, iat în final programul ”Prima Casă” a fost eliminat din rândul prevederilor Legii dării în plată.

La lege a fost adăugat un amendament prin care cei condamnați pentru infracțiuni financiare legate de respectivul credit  să nu mai poată beneficia de prevederile acestei legi.

”Consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea acestei legi”, se arată în amendamentul adoptat de Comisia Juridică.

De asemenea, s-a mărit plafonul luat în considerare de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.

”a)            valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei a 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;

b)           creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;”, se arată în lege.

Pentru cei care vor dori să renunțe la un imobil, aceștia vor trebui să transmităcreditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii”, se mai arată în lege.

La rândul său, creditorul are la dispoziție 10 zile pentru a contesta admisibilitatea.

”În termen de 10 zile de la data primirii notificarii emise în conformitate cu dispoziţiile art.5, creditorul poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege”, arată textul legii.

Ultimele stiri