20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiConstantaMai multe MORMINTE VECHI din secolele III - VI au fost descoperite...

Mai multe MORMINTE VECHI din secolele III – VI au fost descoperite in Constanta!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Incendiu de proportii noaptea trecuta in cladirea Arhiepiscopiei Tomisului, condusa de IPS Teodosie

Incendiul izbucnit la mansarda sediului Arhiepiscopiei Tomisului din Constanţa...

Un primar UDMR din Harghita vrea impuscarea ursilor pentru… profanare. ”Ataca mormintele din cimitir”

Primarul comunei Atid din județul Harghita, Szilveszter Attila (UDMR),...

Aici va fi INGROPAT Regele Mihai! Biserica tine totul SECRET!

Necropola regală a României este la Mânăstirea Curtea de...

Mai multe morminte vechi din secolele III – VI au fost descoperite in centrul municipiului Constanta, intr-o zona unde a existat in trecut o necropola.

Descoperirea a fost facuta saptamana trecuta de o echipa de muncitori care lucrau la fundatia unei locuinte, pe strada Grivita, in apropierea Postei Mari din Constanta, fiind apoi chemati reprezentantii Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.

Sub coordonarea arheologilor Octavian Mitroi si Constantin Sova, au fost scoase la lumina 12 morminte.

„Mormintele sunt intr-o zona de necropola, o zona cunoscuta datorita cercetarilor efectuate mai ales cu multi ani in urma, cand se construia mai mult in oras. Ele apartin de cetatea Tomis, care la vremea respectiva era una dintre cele mai mari de pe tarmul Marii Negre, chiar cetatea conducatoare a unei asociatii de cinci, apoi sase cetati de pe malul marii, de la Histria pana la Varna”, spune directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea.

Cele mai multe morminte sunt de secol IV – VI, cand incepe raspandirea crestinismului, iar unul dintre ele este chiar mai timpuriu, de secol II – III.

„Unele dintre morminte sunt crestine, altele nu. Era perioada aceea de trecere si nu se stabilizase inca niciun rit de inmormantare foarte precis. Unele dintre ele erau inmormantari in nise, deci sapata groapa vertical si apoi facute nise, inchise cu tigle romane”, afirma Gabriel Custurea, care precizeaza ca in aceste situri au fost gasite foarte putine obiecte funerare.

Zona in care exista aceasta necropola este foarte intinsa, ajungand pana la malul marii, in zona Zorile, unde in urma cu peste 20 de ani a fost descoperit mormantul cu hipogeu, fost cavou de familie, construit in anticul Tomis si datat la sfarstul secolului III si inceputul secolului IV.

„Aceasta necropla se afla, la vremea respectiva, in apropiere de zidurile cetatii. Cetatea Tomis insa a avut mai multe etape de extindere, necropole vechi fiind gasite si in zona Piata Ovidiu, unde au fost descoperite morminte din secolul III – II I.Ch, cand cetatea se intindea numai pana in Piata Ovidiu. Cu timpul, de la anul 300 incolo, cetatea se extinsese cu aproape un kilometru, pana in zona pe care o avem acum delimitata de Bulevradul Ferdinand. In zona mai existau si asezari rurale, sate adiacente Tomisului, la cativa kilometri de cetate, iar intre ele, evident, existau astfel de necropole”, mai spune directorul Muzeului de Istorie din Constanta.

Osemintele, printre care si unele care au apartinut unui copil, vor fi duse la Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta pentru a fi analizate, muncitorii putand apoi sa reia lucrarile de constructie la fundatia locuintei.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri