31.7 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăStirea zileiPrahovaMai multi patroni din Prahova, urmariti penal pentru evaziune fiscala si spalare...

Mai multi patroni din Prahova, urmariti penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mai multi patroni ai unor firme care au contracte cu autoritatile din Prahova sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, in care fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu este arestat.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de sase persoane, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, potrivit unui comunicat dat publicitatii, miercuri seara, de institutie.

Conform sursei citate, cei sase sunt: Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarinda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarinda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel, ei fiind acuzati ca, in perioada 2010 – 2013 au desfasurat operatiuni comerciale nereale cu societati de tip fantoma, operatiuni pe care le-au inregistrat in contabilitatea societatilor pe care le administreaza, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanti ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au declarat ca toti cei sase sunt urmariti penal in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, in care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Pavaleanu, a fost arestat preventiv anul trecut, alaturi de alte sase persoane. In acelasi dosar sunt cercetate sau urmarite penal peste 130 de firme, printre acestea numarandu-se Rosia Montana Gold Corporation si Tehnologica Radion, dar si firme care de multi ani incheie in mod constant contracte pentru diverse lucrari cu autoritatile din judetul Prahova.

De altfel, patru dintre cele sase persoane puse sub urmarire penala in acest dosar sunt cunoscute in mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unora dintre firmele care au contracte cu autoritatile publice din Prahova. Astfel, Marian Raducu Taranda si fiul acestuia, Andrei Costin Taranda, controleaza firma Via Star New Corporation SRL, infiintata in anul 2012 si care, inca din anul infiintarii, a obtinut trei contracte pentru intretinerea drumurilor judetene din Prahova. Anterior, Marian Taranda a fost asociat cu Ion Dumitru in firma Star T&D, al carei nume apare, de asemenea, in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.

Omul de afaceri Ion Dumitru, care a pastrat Star T&D dupa ce Taranda s-a retras din firma, este, de altfel, cel care l-a denuntat la DNA pe unul dintre inculpatii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Razvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influenta in urma caruia ar fi obtinut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmarire penala pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, Dragos Ioan Ionescu, este si el cunoscut in mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, firma urmarita penal in dosarul in care este arestat Pavaleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controleaza firma Coni SRL, al carei nume apare in rechizitoriu printre zecile de firme urmarite penal in acelasi dosar inca de la inceputul cercetarilor. SC Conti SA si SC Coni SRL au castigat, in ultimii ani, numeroase contracte atat cu Consiliul Judetean Prahova, cat si cu institutii din subordinea acestuia sau cu alte autoritati locale din judet.

In 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte cinci persoane, respectiv Victoria Enica, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionut Serban, Elena Giluela Stefanescu si Emilia Loredana Dobreau, fost arestati preventiv, sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani, intr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Potrivit anchetatorilor, ei ar fi facut achizitii si livrari de marfuri si servicii prin aproximativ 60 de societati comerciale din Bucuresti si judetul Prahova, unele de tip „fantoma”, prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei. Ulterior, un al saptelea inculpat a fost arestat preventiv in acest dosar. Extinzand cercetarile, procurorii au inceput urmarirea penala in acelasi dosar si impotriva administratorului public al judetului Prahova, Fabioara Ionescu, presedinte al organizatiei de femei a PSD Prahova. Aceasta este urmarita penal pentru evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, fapte pe care le-ar fi comis in perioada in care era director al Parcului Industrial Ploiesti, institutie detinuta de Consiliul Judetean Prahova.

In acest dosar procurorii fac cercetari fata de 132 de societati comerciale, printre firmele fata de care s-a inceput urmarirea penala numarandu-se Rosia Montana Gold Corporation dar si mai multe societati care au contracte de lucrari cu autoritatile locale, respectiv Consiliul Judetean Prahova si alte institutii publice din judet.

Marcel Cristian Pavaleanu este membru al PSD Prahova si a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizatii judetene si implicandu-se activ in campania electorala a USL din 2012.

Imediat dupa ce Pavaleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta a declarat ca nu il cunoaste pe Pavaleanu si nu stie cu ce s-a ocupat acesta in perioada cat al lucrat la SGG.

Presedintele PSD Mircea Cosma a declara ca organizatia PSD Prahova l-a propus pe Pavaleanu sa lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri