34.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalMii de romani stau la coada la sectiile de votare din Europa...

Mii de romani stau la coada la sectiile de votare din Europa sa voteze! 3.500 de oameni protesteaza la Paris, unde randul se intinde pe jumatate de kilometru

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mii de romani stau la coada, in aceasta dimineata, in fata sectiilor de votare din mai multe orase europene, precum Paris, Torino, Viena, München. Oamenii vin cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor, pentru a fi siguri ca vor vota.

vot diaspora

UPDATE Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino; oamenii se plang ca sunt tinuti ”ca la Zoo”

Mai bine de 3.000 de romani asteapta sa voteze, la ora transmiterii acestei stiri, in fata Consulatului Romaniei de la Torino. Unii dintre acestia reclama faptul ca, dupa ce se intra in grupuri de cateva zeci de persoane, se inchid portile cu lanturi, iar ei sunt tinuti ”ca la gradina zoologica”.

Adrian Chifu, consilier local in Verbania, a declarat ca in prezent peste 3.000 de romani stau la cozi in fata Consulatului de la Torino, asteptand sa voteze.

”Se intra in grupuri de cate 50 de persoane, apoi se inchide poarta. Suntem tinuti ca la gradina zoologica, cu lanturile puse la porti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe sa ia masuri”, a afirmat Chifu.

 

Primii romani s-au asezat la coada in fata Consulatului de la Torino inca de la ora 6.00. In Italia traiesc cei mai multi romani din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numarul lor a scazut in ultimii ani. In consecinta, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidentiale de anul acesta sa reduca, fata de 2009, numarul sectiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicatia La Stampa a scris, in 3 noiembrie, ca scrutinul prezidential din Romania a generat tensiuni la Consulatul roman din Torino, unde au existat doar trei sectii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore in sir la coada.

UPDATE Sute de oameni asteapta la Chisinau sa voteze; cozile s-au format inca de la ora 5.00

Nici in Chisinau situatia nu este roz. Cateva sute de persoane asteapta la rand inca de dimineata la cele patru sectii de votare din oras. Cozile au inceput sa se formeze inca din jurul orei 5.00, cu doua ore inainte de inceperea votului pentru alegerea presedintelui Romaniei. Sute de romani s-au prezentat la cele patru sectii de votare din Chisinau (doua la Consulat si cate una la Ambasada si la ICR) inca de la ora 5.00 dimineata, cu doua ore inainte de deschiderea urnelor, la ora locala 7.00 (aceeasi cu ora Romaniei).

Romanii din Republica Moldova au la dispozitie 21 de sectii de votare pentru a-si alege presedintele. In primul tur al alegerilor prezidentiale, zeci de romani din Republica Moldova nu au putut sa voteze pana la inchiderea urnelor la sectiile din capitala si la cea din Ialoveni, in apropiere de Chisinau. La primul tur al alegerilor prezidentiale, in Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

UPDATE Mii de romani la cozi in fata sectiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

La Paris, unde sunt amenajate doua sectii de votare, la deschiderea sectiilor sute de oameni erau deja la coada.

Alexandru Urdas, coordonator al Ligii Studentilor din Franta, aflat la Paris, a spus ca in fata sectiilor de votare s-au format doua cozi, la una dintre acestea aflandu-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealalta peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mica si peste o mie la cealalta. 800 coada mai mica si peste o mie. Politia e cu noi, e liniste, a inceput ploia. Toata lumea este foarte motivata” a afirmat Urdas.

 

El a spus ca se intra in grupuri organizate si ca ”totul merge foarte repede”, insa cozile sunt mult mai mari fata de primul tur al alegerilor. Situatia de la Paris nu este singulara, mii de romani stand la cozi si in fata sectiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

El a spus ca se intra in grupuri organizate si ca ”totul merge foarte repede”, insa cozile sunt mult mai mari fata de primul tur al alegerilor. Situatia de la Paris nu este singulara, mii de romani stand la cozi si in fata sectiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

Munchen

De asemenea, in Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locala, sute de romani stateau la coada in fata sectiei de votare, potrivit Digi24.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri