24 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalONU a ordonat distrugerea ARSENALULUI CHIMIC sirian!

ONU a ordonat distrugerea ARSENALULUI CHIMIC sirian!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Consiliul de Securitate al ONU a obligat regimul lui Bashar al-Assad sa distruga tot arsenalul chimic in mai putin de un an, potrivit mediafax.ro.

„In aceasta seara comunitatea internationala si-a indeplinit misiunea”, a comentat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dupa adoptarea cu unanimitate a acestui text. „Este primul semn de speranta pentru Siria dupa mult timp”, a adaugat el, anuntand totodata organizarea la jumatatea lui noiembrie a conferintei de pace privind Siria Geneva 2.

„Consiliul de Securitate isi merita in sfarsit numele”, a declarat seful diplomatiei franceze Laurent Fabius.

Aceasta rezolutie a fost adoptata in urma acordului incheiat la Geneva, la jumatatea lui septembrie, in vederea evitarii unei interventii militare in Siria, o amenintare agitata de Washington si Paris ca raspuns fata de un atac cu arma chimica, pe 21 august.

„Fermitatea a dat rezultate”, a spus Fabius, evocand aceasta amenintare. „Cooperarea Siriei va trebui sa fie neconditionata, transparenta totala”, a subliniat seful diplomatiei franceze.

Presedintele american Barack Obama a calificat vineri drept „o enorma victorie pentru comunitatea internationala” acordul cu privire la aceasta rezolutie, obtinut joi in urma unor negocieri dure intre Washington si Moscova, aliatul loial al Damascului.

In opinia secretarului de Stat american John Kerry, este vorba despre ocazia de a „elimina unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, intr-una dintre cele mai instabile regiuni din lume”. Vor exista „consecinte” pentru puterea siriana, in cazul in care nu isi respecta angajamentele, a avertizat el.

Rezolutia prevede pentru acest caz posibilitatea ca membrii Consiliului sa se pronunte asupra unor sanctiuni, dar ele nu nu vor fi automate. Va fi necesara o noua rezolutie, ceea ce ofera Moscovei posibilitatea sa o blocheze.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a insistat ca va fi necesar „sa se dovedeasca suta la suta” ca Damascul nu coopereaza si ca este necesar ca sanctiunile sa fie „proportionale” cu incalcarile. Moscova a blocat anterior trei rezolutii, cu scopul de a-si proteja aliatul.

Furios din cauza ca Franta a organizat joi la ONU o reuniune de sustinere a opozitiei siriene cu sala plina, ambasadorul sirian Bashar Jaafari a denuntat „amatorismul” diplomatiei franceze.

Ultimele stiri