Povestea savantului J. Robert Oppenheimer si a rolului sau in constructia primei bombe atomice a primit Globul de Aur la categoria cel mai bun film-drama, in cadrul celei de-a 81-a gale a premiilor Globurile de Aur, desfasurata la Beverly Hills.
Filmul „Oppenheimer”, in regia lui Christopher Nolan, cu Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon si Robert Downey Jr. in distributie, a confirmat statutul de favorit, castigand si premiile pentru regie (Nolan), actor in rol principal (Murphy) si respectiv cel mai bun actor in rol secundar (Downey Jr.).
La aceasta categorie au mai fost nominalizate filmele „Anatomy of a Fall”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, „Past Lives” si „The Zone of Interest”.
Anul trecut premiul pentru cel mai bun film-drama a revenit productiei „The Fabelmans”.
Lily Gladstone a castigat Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un film-drama cu rolul din „Killers of the Flower Moon”.
Acesta este primul Glob de Aur din cariera actritei, aflata si la prima nominalizare.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate actritele Carey Mulligan – „Maestro”, Sandra Hüller – „Anatomy of a Fall”, Annette Bening – „Nyad”, Greta Lee – „Past Lives” si Cailee Spaeny – „Priscilla”.
Anul trecut premiul a fost castigat de Cate Blanchett („Tar”).
Rolul din „Poor Things” i-a adus lui Emma Stone un Glob de Aur la categoria cea mai buna actrita intr-un film comedie/musical.
Acesta este cel de-al doilea Glob de Aur al actritei din 8 nominalizari. Ea a mai castigat acest premiu in 2017 cu rolul din musicalul „La La Land”, rol care avea sa-i aduca in acel an si singurul premiu Oscar din cariera.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate actritele Fantasia Barrino – „The Color Purple”, Jennifer Lawrence – „No Hard Feelings”, Natalie Portman – „May December”, Alma Pöysti – „Fallen Leaves” si Margot Robbie – „Barbie”.
Anul trecut, premiul la aceasta categorie a fost castigat de Michelle Yeoh („Everything Everywhere All at Once”).
Filmul „Poor Things!„, care i-a adus Emmei Stone Globul de Aur pentru cea mai buna interpretare feminina, a castigat premiul pentru cel mai bun film comedie/musical.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate filmele Air”, „American Fiction”, „Barbie”, „The Holdovers” si „May December”. Anul trecut premiul a fost castigat de productia „The Banshees of Inisherin”.
Cu Emma Stone, Mark Ruffalo si Willem Dafoe in rolurile principale, „Poor Things!”, in regia lui Yorgos Lanthimos, spune povestea unei tinere femei ce este readusa la viata de un om de stiinta neortodox.
Paul Giamatti a castigat duminica seara Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un film comedie/musical cu rolul din „The Holdovers„.
Actorul este un veteran al Globurilor de Aur pe care le-a mai castigat de 2 ori din 6 nominalizari, cu rolurile din productiile „John Adams” (2009) si „Barney’s Version” (2011).
La aceasta categorie au mai fost nominalizati actorii Nicolas Cage – „Dream Scenario”, Timothee Chalamet – „Wonka”, Matt Damon – „Air”, Joaquin Phoenix – „Beau is Afraid” si Jeffrey Wright – „American Fiction”.
Anul trecut, premiul la aceasta categorie a fost castigat de Colin Farrell („The Banshees of Inisherin”).
Rolul din „Oppenheimer” i-a adus lui Cillian Murphy premiul pentru cel mai bun actor principal intr-un film-drama.
Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Cillian Murphy, care a mai fost nominalizat in 2006 pentru interpretarea din „Breakfast on Pluto”.
La aceasta categorie au mai fost nominalizati Bradley Cooper – „Maestro”, Leonardo Dicaprio – „Killers of the Flower Moon”, Colman Domingo – „Rustin”, Barry Keoghan – „Saltburn”, si Andrew Scott – „All of Us Strangers”.
Anul trecut, premiul la aceasta categorie a fost castigat de Austin Butler („Elvis”).
Christopher Nolan a castigat premiul pentru regie, duminica seara, in cadrul celei de-a 81-a gale a premiilor Globurile de Aur, desfasurata la Beverly Hills, conform contului de X (fost Twitter) al evenimentului.
Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Christopher Nolan si a fost obtinut pentru filmul „Oppenheimer”. El a mai primit doua nominalizari pentru regie cu filmele „Inception” (2014) si respectiv „Dunkirk” (2018), dar si doua nominalizari pentru scenariu cu „Inception” si respectiv „Oppenheimer”.
La aceasta categorie au maii fost nominalizati Bradley Cooper – „Maestro”, Greta Gerwig – „Barbie”, Yorgos Lanthimos – „Poor Things”, Martin Scorsese – „Killers of the Flower Moon” si Celine Song – „Past Lives”.
Anul trecut, premiul pentru regie a fost obtinut de Steven Spielberg cu productia „The Fabelmans”.
Productia franceza „Anatomy of a Fall” („Anatomie d’une chute”) a castigat premiul pentru cel mai bun film strain.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate productiile „Fallen Leaves”, „Io Capitano”, „Past Lives”, „Society of the Snow” si „The Zone of Interest”.
Filmul, regizat de Justine Triet, cu Sandra Hüller, Swann Arlaud si Milo Machado Graner in rolurile principale, urmeaza ancheta unei posibile crime, dupa gasirea cadavrului unui barbat in zapada din apropierea cabanei izolate unde locuia impreuna cu sotia si cu fiul sau.
Anul trecut, premiul la aceasta categorie a fost castigat de productia „Argentina, 1985”.
Justine Triet si Arthur Harari au castigat premiul pentru cel mai bun scenariu.
Cei doi au semnat scenariul filmului „Anatomy of a Fall!”.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate productiile „Barbie”, „Poor Things”, „Oppenheimer”, „Killers of the Flower Moon” si „Past Lives”.
Anul trecut premiul pentru scenariu a fost castigat de Martin McDonagh cu „The Banshees of Inisherin”.
Robert Downey Jr. a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar.
El a mai castigat doua Globuri de Aur in anii 2001, la categoria actor in rol secundar intr-un serial sau film de televiziune cu interpretarea din „Ally McBeal” si respectiv in 2010, la categoria cel mai bun actor intr-un film – comedie/musical cu filmul „Sherlock Holmes”.
Robert Downey Jr. joaca rolul Lewis Strauss, rivalul lui J. Robert Oppenheimer, in filmul regizat de Christopher Nolan despre constructia primei bombe atomice.
La aceasta categorie au mai fost nominalizati actorii Willem Dafoe – „Poor Things”, Robert De Niro – „Killers of the Flower Moon”, Ryan Gosling – „Barbie”, Charles Melton – „May December” si Mark Ruffalo – „Poor Things”.
Anul trecut, premiul pentru aceasta categorie a fost castigat de Ke Huy Quan cu rolul din „Everything Everywhere All at Once”.
Da’Vine Joy Randolph a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar.
Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Da’Vine Joy Randolph si a fost castigat pentru rolul unei mame care sufera din filmul „The Holdovers”. Actrita s-a declarat recunoscatoare pentru sansa de a interpreta o „femeie frumoasa si cu defecte”.
La aceasta categorie au mai fost nominalizate actritele Emily Blunt – „Oppenheimer”, Danielle Brooks – „The Color Purple”, Jodie Foster – „Nyad”, Julianne Moore – „May December” si Rosamund Pike – „Saltburn”.
Anul trecut, premiul pentru aceasta categorie a fost castigat de Angela Bassett cu rolul din „Black Panther: Wakanda Forever”.
Globul de Aur pentru coloana sonora: „Oppenheimer”
Globul de Aur pentru cel mai bun cantec original: „What Was I Made For?” („Barbie”)
Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj de animatie: „The Boy and the Heron”
Globul de Aur pentru Performanta in domeniul Cinematografiei si in box office: „Barbie”
Premii ”Globul de Aur” acordate pentru productii de televiziune:
Cel mai bun serial-drama: „Succession”
Cel mai bun serial – comedie/musical: „The Bear”
Cel mai bun actor intr-un serial-drama: Kieran Culkin („Succession”)
Cel mai bun actor intr-un serial – comedie/musical: Jeremy Allen White („The Bear”)
Cea mai buna actrita intr-un serial-drama: Sarah Snook („Succession”)
Cea mai buna actrita intr-un serial-comedie/musical: Ayo Edebiri („The Bear”)
Cea mai buna miniserie/lungmetraj TV: „Beef”
Cel mai bun actor in rol secundar: Matthew Macfadyen, („Succession”)
Cea mai buna actrita in rol secundar: Elizabeth Debicki, („The Crown”)
Cel mai bun actor intr-o miniserie/lungmetraj TV: Steven Yeun, („Beef”)
Cea mai buna actrita intr-o miniserie/lungmetraj TV: Ali Wong, („Beef”)
Cel mai bun numar de stand-up comedy in televiziune: Ricky Gervais, („Armageddon”).
––––––––––––
Ceremonia, desfasurata duminica noaptea la Beverly Hills, este prezentata de actorul american de comedie Jo Koy.
Globurile de Aur dau startul sezonului anual de premii de la Hollywood, care culmineaza pe 10 martie cu Oscarurile, si aduc impreuna o pleiada de vedete dupa sase luni de greve ale actorilor si scenaristilor in 2023.
Considerate o trambulina catre premiile Oscar, Globurile de Aur au fost subminate in ultimii ani de scandaluri si de erodarea publicului lor. Incepand de anul trecut Globurile de Aur au fost achizitionate de Eldridge Industries si Dick Clark Productions, iar juriul este format din 300 de jurnalisti din 75 de tari.
Decernate pentru prima data in 1944, Globurile de Aur recompenseaza cele mai bune interpretari si productii din industria cinematografica si de televiziune, grupate in 25 de categorii. Sursa: Agerpres