8.2 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăSocialSanatatePana la sfarsitul anului vom avea o noua lege a sanatatii

Pana la sfarsitul anului vom avea o noua lege a sanatatii

in:

Stiri pe acelasi subiect

Guvernul doreste ca,  pana la sfarsitul trimestrului patru din 2012, legea sanatatii sa fie adoptata in Parlament. Proiectul actului normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii la începutul lunii iulie.

 

Potrivit noii legi, spitalele vor putea fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată. Aceste unităţi vor avea obligaţia să acorde primul-ajutor de urgenţă, în funcţie de competenţă, oricărei persoane care se prezintă în unitate.Astfel, spitalele publice se vor putea organiza ca instituţii de sănătate, autonome financiar, care nu se încadrează în categoria instituţiilor publice bugetare. Se vor păstra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic.

Spitalele vor fi acreditate de Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care are în structura sa Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. În proiectul de lege se prevede că în structura spitalului public va funcţiona o unitate de management al calităţii.

Proiectul de lege mai stipulează că sistemul de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate va fi coordonat de ANMCS şi va funcţiona în baza strategiei naţionale pentru asigurarea calităţii serviciilor de sănătate şi a strategiei naţionale informatice în sănătate.

Proiectul prevede că fiecare asigurat se poate înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări, astfel încât, începând de anul viitor, cetăţenii să poată să înscrie adeziunile.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).

Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutuală de asigurări de sănătate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuală.

De asemenea, Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va fi independent. Colectarea contribuţiilor se va face de Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul ANAF, într-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, în condiţiile legii.

Ultimele stiri