Pentru multi oameni telina poate parea prea ieftina si la indemana ca sa fie considerata un aliment hranitor si bogat in nutrienti importanti pentru organism. Dar iata ca includerea telinei in alimentatia zilnica iti poate aduce o sumedenie de benficii la care te vei gandi de mai multe ori atunci cand te vei invarti pe la raionul de legume din piete sau magazine.
Telina poate contribui la imbunatatirea vederii si reduce chiar proeminenta vinisoarelor fine din invelisul transparent al globului ocular.
Telina are multiple efecte antiinflamatoare, multumita polizaharidelor non-amilacee pe care le contine, precum si efecte antioxidante puternice. Astfel, telina poate fi un aliment perfect in bolile cronice precum cancerul, artrita, colita ulcerativa, boala Crohn, sau alte boli ale tractului gastro-intestinal.
Telina ofera protectie celulelor si promoveaza regenerarea acestora. Aceasta leguma contine peste 10 antioxidanti puternici precum flavonoizi, vitamina K si lunularina. Acesti antioxidanti naturali neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, protejand vasele de sange, tesuturile si organele de stres oxidativ.
Previne ulcerele stomacale datorita compusilor etanolici pe care ii contine. Potrivit studiilor de laborator, telina creste substantial cantitatea de mucus gastric care formeaza invelisul protector esential al stomacului.
Previne infectiile tractului urinar. La fel ca merisoarele, telina stimuleaza productia de urina si reduce in acelasi timp nivelurile de acid uric. Aceste proprietati o transforma intr-un remediu ideal impotriva infectiilor urinare si ale tractului digestiv.
Ajuta la slabit. O tulpina de telina nu contine mai mult de 10 calorii, dar este foarte bogata in vitamine si nutrienti. De asemenea, telina ajuta la echilibrarea metabolismului si reduce pofta de mancare.
In plus, studiile au demonstrat ca telina reduce tensiunea arteriala si protejeaza ficatul de depozitele grase. Asadar, nu mai ezita sa cumperi telina data viitoare cand treci pe langa rafturile cu legume!
sursa: secretele.com