38.2 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăEconomiePericol de faliment la Hidroelectrica. Baietii destepti cer anularea procedurii de insolventa

Pericol de faliment la Hidroelectrica. Baietii destepti cer anularea procedurii de insolventa

in:

Stiri pe acelasi subiect

Decuplarea baietilor destepti din energie de la curentul ieftin pe care il luau de la Hidroelectrica nu a ramas fara ecou. Firmele implicate in aceste contracte paguboase pentru stat au mers in instanta, iar maine Curtea de Apel Bucuresti va judeca recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie 2012.

Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca toate demersurile ar fi fost facute doar pentru denuntarea contractelor incheiate cu baietii destepti.

Aceste acuzatii sunt contrazise de concluziile Raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica si de tabelul preliminar al creantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 0,8 miliarde lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse.

Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre baietii destepti, cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea tarifului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara. Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

Se pare insa ca baietii destepti utilizeaza nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocatesti si procedurale pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale, anterior denuntarii lor de catre administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de stramutare a dosarului de insolventa la Inalta Curte de Casatie si Justiei incercand sa obtina stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul unei alte instante din tara”, a explicat Remus Borza, reprezentantul Euro-Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Contractele bilaterale pot fi reactivate

Datele de pe site-ul Inaltei Curti arata ca pe rolul instantei sunt inregistrate patru astfel de dosare, in care apar aceleasi parti si care au acelasi obiect.” Cred ca cele patru cereri trebuiau conexate intr-un singur dosar. Surprinzator, s-au format patru dosare cu termene de judecata in patru zile diferite: 10, 11, 16 si 18 octombrie 2012. Ratiunea pentru care s-a format un numar de patru dosare cu termene de judecata la date diferite in condiile in care se cere stramutarea unui singur dosar si anume acela al insolventei Hidroelectrica este probabil aceea de a-si maximiza sansele, avand in vedere ca fiecare dosar va fi solutionat de un alt magistrat. Totodata, cele doua Alpiq-uri au formulat in fiecare dintre dosarele de stramutare si cereri de suspendare a procedurii insolventei Hidroelectrica pana la solutionarea cererilor de stramutare, cereri ce au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a mai spus Borza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica atrage atentia ca in situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile baietilor destepti, hotararea de deschidere a insolventei producatorului hidro va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi.

Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment”, a explicat reprezentantul Euro-Insol SPRL.

Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua dintre societatile care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica, la preturi sub cele ale pietei, iar contractele erau semnate pana in 2018. Din deularea intelegerilor cu Alpiq, compania de stat a acumulat o pierdere de peste 850 milioane lei.

 

Ultimele stiri